Всеки има право на позиция, заяви обвинител номер 1

Висшият адвокатски съвет се обяви срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

„Той не показа, че притежава нужните качествата, за да бъде избран за главен прокурор на Република България и да отговори на високите очаквания, на правната общност и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло”, се казва в съобщение на ВАдв.С. Оттам се обръщат към ВСС да не одобряват кандидатурата на Гешев за главен прокурор.

„Иван Гешев не е кандидат за председател на Висшия адвокатски съвет”, каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

„Всеки има право на позиция и всяка позиция трябва да бъде уважавана, включително и тази на Висшия адвокатски съвет", заяви още Цацаров.

Отделно главният прокурор поиска да отпадне възможността българско гражданство да се получава срещу инвестиции. Обвинител номер 1 беше изслушан в парламента от временна анкетна комисия.

Пред депутатите Цацаров представи проверка от ДАНС, която установила, че 7 чужденци получили български паспорт срещу инвестиции, които по-късно не ги поддържали или пък ги разпродали.

„Говорим за това, че няма механизъм, който да осъществява контрол дали лицето в продължение на две години наистина я поддържа тази инвестиция”, заяви Цацаров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.