Радев подчерта, че трябва да се действа бързо, защото следващият месец е ключов за решението на Европа

История срещу преговори за членство в Европейския съюз. Президентът Румен Радев настоява правителството да заложи изчистването на спорните исторически моменти между България и Република Северна Македония, като задължително условие за евентуалното присъединяване на Скопие към Съюза.

Президентът призова за оповестяване на мотивите за спирането на програмата на БНР

По време на среща с българските представители в съвместната комисия, Радев подчерта, че трябва да се действа бързо, защото следващият месец е ключов за решението на Европа.

„Ако вие, уважаеми господа, можете да дадете гаранция, че в рамките на оставащия 1 месец вашата комисия ще реши всички спорни въпроси, включително събития, личности, корекция на учебници, на надписи в музеи, на позиции на обществените медии - то българското правителство може да продължи с политиката на безусловна подкрепа. Ако обаче не можете да дадете такава гаранция, следва правителството да предприеме екстремни мерки, които да залегнат изрично в претоварената рамка за преговори с Република Северна Македония като задължителни условия за членство”, заяви Румен Радев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.