Към тържествата се присъедини и главата на църквата патриарх Неофит

Враца чества своя патрон и светец - Софроний Врачански. В сряда към тържествата се присъедини и главата на църквата патриарх Неофит. Той беше посрещнат пред храм „Св. Софроний Врачански”. Там той оглави литургия, в която участваха духовници от цяла България, както и от Румъния и от Гърция.

Във Възнесенския храм от дни се стичат много хора от целия регион, за да се докоснат до мощите на Свети Климент Охридски. Здравка Сливарска е дошла от Кнежа. „Развълнувана съм. Благословени сме от Бога, че ни е пратил тази светиня в нашия край”, каза тя.

Урок по родолюбие в Деня на будителите

„Нашата църква, по правило, има особено излъчване. Тя е построена върху старо тракийско светилище. А сега имаме и мощите на Свети Климент Охридски”, коментира Стефка Вълкова.

В музея гостуваха три от най-ценните и известни ръкописи на Софроний Врачански, които се пазят в Националната библиотека. „Безспорно най-ценен и най-разпознаваем от нашата общественост е първият препис на „История славянобългарская”, направена от поп Стойко Владиславов”, каза д-р Бояна Минчева - ръководител направление „Опазване на ръкописно документалното наследство” в Националната библиотека.

И пред ръкописите хората се кланят като пред светини. „Защото е православен, защото е наш, защото е преписал „История славянобългарская”, която българите са забравили”, каза Гуца Нешева.

А за Параскева Вангелова честванията са повод за урок по национална памет. „Сега се честват Софрониевите празници. Разбрах, че тези светини ще бъдат тук и зползвам случая да доведа децата”, казва тя.

Репортер: Румяна Попова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.