Реципиентът е 36-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване

Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Това е първата такава интервенция в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които бяха изцяло обновени, съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции и в унисон с развитието на трансплантационната програма. Реципиентът е 36-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 43 години.

Снимка: ВМА

"Това е една от най-тежките и сложни чернодробни трансплантации, които сме правили до момента. От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен самолет до Варна и оттам с линейка и полицейски ескорт до Силистра", коментира професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Той изказа своята благодарност към ръководството и екипите на болницата в Силистра за създадената перфектна организация при извършване на експлатацията.

Снимка: ВМА

"Самата трансплатантация продължи близо 6 часа, което е доста по-продължително от стандартите, по които работим – заради голямата кръвозагуба, нарушенията в кръвосъсирването и т.н. Реципиентът беше в много тежко състояние, с придружаващи заболявания, които също утежняваха ситуацията. Тук е мястото да отбележа перфектната работа на колегите от анестезиологичния екип – не само по време на операцията, но и в първата критична нощ след нея. Засега състоянието на пациента е стабилно, екстубиран е, контактен и адекватен. Предстои му дълъг следоперативен период на възстановяване, но надявам се, че всичко ще протече по правилата", каза още професор Владов.

Снимка: ВМА

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарност и към екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция, която дава възможност и на медицинските екипи да изпълнят адекватно своите задължения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.