Трифазен кабел водел към втория етаж на кметството

Разкриха кражба на ток в кметството на монтанско село. Преди дни, служители на ЧЕЗ дошли по сигнал за проблем с електромерите в кметството на село Спанчевци, където се помещава пощата и няколко търговски обекта. Но като отварят таблото установяват кабел закачен директно на главните шини.

 

Трифазният кабел водел към втория етаж на кметството.  Едната жица била за електромера на пощата. Другите две се оказали незаконни – те захранвали лампите на етажа, няколко контакта и сирената. Кметът твърди, че кабела е там от години и не знае, кой и кога го е свързал. „Предполагам, че някой го е мързяло да прокара нов кабел до долу, до главното табло, и е вързал през този кабел. Нито имаме климатици, нито имаме калорифери, топлим се с печка с водна риза…А и колко пъти всеки месец се отчитани тези електромери от техните служители, предполагам, че са го видели или не им обръщат внимание“, коментира още  кметът на селото Емил Иванов.

Хората в селото не вярват, че кметът им е крадец на ток и то в кметството. „Кметът не е виновен, защото той е два мандата, а тези кабели са сложени много, много отдавна. Откъде накъде кмета ще е виновен. Да си търсят този, който e провеждал кабелите на тази сграда, но не знам дали вече е и жив“,  каза Нора Вергилова, жител на село Спанчевци.

Междувременно по време на проверката, първият в селото забелязва друга нередност. Според него има двойно отчитане на ток при два от другите електромери поставени в кметството- на хранителния магазин и заведението в същата сграда. Вече е подал и жалба в ЧЕЗ. „Наркоп си плаща тока и барчето го плаща втори път и това в продължение на 25 години, това са 300 месеца“, обясни собственикът на барчето.

От ЧЕЗ отговориха, че ще бъде назначена допълнителна проверка по случая. От полицията също проверяват. А през последните няколко месеца кметството плащало по около 100 лева ток.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.