Той е основен свидетел по „Суджукгейт“

Специализираният наказателен съд отхвърли искането за изменение на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на добричкия бизнесмен Антон Проданов.

Задържаха за данъчни измами свидетел по делото "Суджукгейт"

Основният свидетел по делото срещу бившия депутат Живко Мартинов, придобило популярност като „Суджукгейт“, бе задържан на 25 юли 2019 г. в курорт „Албена“ при мащабни действия по разследването на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДНП в Добрич, София и Варна.

Същия ден Специализираната прокуратура го привлече като обвиняем като ръководител на организирана престъпна група за избягване установяването и плащането на ДДС в особено големи размери. Оттогава Проданов е задържан под стража с определения на две съдебни инстанции.

Специализираният наказателен съд отхвърли искането за изменение в по-лека на мярката му за неотконение, тъй като от привличането му към наказателна отговорност до момента не са настъпили нови обстоятелства, налагащи това.

Събраните доказателства дават основание да се направи обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен, не е отпаднала опасността да извърши друго престъпление и да повлияе на разследването. Съдът мотивира отказа за изменение на мярката на Проданов и с това, че досъдебното производство срещу него се води ритмично и не е
налице нарушение на правата му.

Определението на Специализирания наказателен съд може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.