Той няма валидни документи за самоличност и е предаден на Дирекция "Миграция"

Убиецът на българския студент Андрей Монов - Джок Полфрийман, беше освободен от затвора.

Съдът обяви мотивите си за предсрочното освобождаване на Полфрийман

 

 

 

 

 

 

Видео: БГНЕС

Около 15.40 ч. Полфрийман беше изведен с кола на дирекция "Миграция" към МВР, съобщиха от министерството на правосъдието. Тъй като астралиецът няма документи за самоличност, той ще бъде настанен в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. 

Снимка: БГНЕС

На излизане от Софийския затвор той изкрещя "Благодаря на заместник-началника на затвора". От Дирекция "миграция" не разрешиха Полфрийман да говори с медиите. 

В четвъртък състав на Апелативния съд в София реши, че убиецът на студента Андрей Монов трябва да бъде освободен предсрочно.

Ден по-късно магистратите обявиха и мотивите за отсъждането си. Сред факторите, заради които престъпникът беше пуснат на свобода почти седем години по-рано, е, че той е изтърпял по-голямата част от наказанието си – 12 от общо 20-те години затвор. Освен това, докладите за повдението му зад решетките през последните две години сочели, че той имал много добро поведение, бил любознателен и дори научил български език. Вече е изплатил и част от обезщетението от 400 000 лева, присъдено на близките на жертвата Андрей Монов. Полфрийман имал и предложение за работа, което бил готов да приеме, посочват още апелативните магистрати.

Адвокатът на австралиеца – Калин Ангелов, пък коментира пред NOVA, че клиентът му се е поправил за времето, прекарано зад решетките. И допълни, че не знае каква точно е процедурата, през която Полфрийман ще трябва да премине след излизането си на свобода. Нямал и валиден паспорт и не било ясно дали ще бъде екстрадиран в родината си. Ангелов посочи още,че Полфрийман вече има няколко предложения за работа като преводач от български на английски език. 

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира решението на съда. 

„За разлика от другите политически сили, аз съм премиер и не мога да си позволя да коментирам решения на българския съд и никога не съм го правил. Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Предсрочното освобождаване на австралиеца предизвика реакции и в парламента.

„Председателят на този съдебен състав - Калин Калпакчиев, най-малкото дължи отговор на близките на убитото момче и трябва да разясни много добре какви са били мотивите му при произнасянето на това решение. При положение че самият Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран, какво ще каже г-н Калпакчиев?”, коментира депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

„Като човек и като политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора с чувството за справедливост и за възмездие”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Смятаме, че този човек не се е поправил. Той заслужаваше своето наказание и трябваше да го изтърпи”, заяви Милен Михов от ВМРО.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.