Написал съм 7 листа отрицателни становища за Полфрийман, обяви заместник-началникът на Софийския затвор

Като гражданин мога да кажа, че решението в настоящия момент по отношение на Полфрийман е необосновано. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на брифинг в ресорното ведомство.

„В такива случаи би следвало съдът да представи задълбочено своите мотиви. Смятам, че решаващият съд ще обясни вътрешното си убеждение за редуцирането на присъдата”, каза още той.

Министърът поясни, че предсрочното освобождаване на австралиеца е условно, което означава, че при нарушение на закона, той ще доизлежи присъдата си.

Министърът посочи, че позицията на затворната администрация е била отрицателна и на двете инстанции в съда. „Нашето твърдение е, че в законово съобразения срок е имал дисциплинарно нарушение, което е пречка да се упражняват привилегии като намаляване на присъдата”, каза той.

Началникът на Софийския затвор е освободен от длъжност

Заместник-началникът на Централния софийски затвор Десислав Трайков, на когото, излизайки от затвора Полфрийман благодари, уточни: "7 листа отрицателни становища съм написал за Полфрийман, в които съм изразил мнение, че не следва да бъде освобождаван предсрочно".

Заместник-министър проф. Николай Проданов заяви, че Полфрийман е имал три дисциплинарни наказания за лошо поведение в затвора. Едното от тях е за разпространение на обиди и вулгарни стикери. И трите обаче били заличени, тъй като са станали преди повече от година. "Моето впечатление е, че може би има някакви позитивни прояви в личността на този човек, но той не се е поправил", каза той. 

Трайков обяви, че е депозирал оставката си във връзка с задържането на Будимир Куйович и коментарът на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. Куйович излежава последните 3 години и половина от 16-годишната си присъда за трафик на дрога, беше задържан да шофира с фалшива книжка, докато е в отпуска за добро поведение от затворническото общежитие в Казичене. В своя позиция прeдceдaтeлят нa ПП AБВ нaмeквa зa зaвиcимocт мeжду Трaйкoв и държaвнoтo ръкoвoдcтвo. 

"Румен Петков си позволи за пореден път да опетни не само моето име, но и името на ръководството на затвора. Считам за законосъобразно и естествено да не обръщам внимание на репликите му, но аз съм човек и от чисто емоционален дисбаланс съм склонен да депозирам и оставката си в качеството на заместник-началник на Централния софийски затвор. От какво се страхува Румен Петков не мога да знам, какви са му били отношенията с Куйович в период от 10-15 години назад също не е моя работа, но явно има  нещо в тази посока. Искам да изкажа благодарност към ръководството на екипа на дирекцията, на Министерството на правосъдието и да си тръгна с вдигната глава на базата на опита ми в качеството ми на експерт", заяви Трайков.  

Правосъдният министър съобщи, че във вторник ще има среща с Румен Петков, на която се надява бившият вътрешен министър да даде доказателства за твърденията си. 

"В тази система винаги ще има дисциплинарни нарушения, включително нямам илюзията, че ще можем да спрем на 100% вътрешното разпространение на неразрешени вещества. Куйович е в килия, в 10-о отделение на Централния софийски затвор, където са затворници чужденци. В момента няма данни да е обжалвал налагането на по-тежкия затворнически режим. Няма данни да твърдим, че има влошаване или незаконосъобразни действия от негова страна.който има доказателства за неправомерно негово поведение, нека да ги представи. Всички твърдения и доказателства ще бъда проверени", каза Кирилов. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.