Казусът предизвика остри реакции и в парламента

Джок Полфрийман вече е на свобода. Австралиецът, осъден за умишлено убийство и опит за убийство, излезе от Софийския затвор този следобед. Мотивите на съдиите са, че се е поправил. Развитието по този казус обаче доведе до тежки критики към съдебния състав, отекна и в парламента.

След като напусна затвора, Полфрийман беше отведен в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. Причината е, че документите му за самоличност са с изтекъл срок на годност. Той ще трябва да изчака да му бъде издаден временен паспорт от посолството на Австралия в гръцката столица Атина.

 

Изведоха Джок Полфрийман от Софийския затвор (СНИМКИ)

„Благодаря на Десислав Трайков, заместник-началникът на затвора!” – бяха първите думи на Полфрийман при напускането му на Софийския затвор.

Джок Полфрийман излезе на свобода без валиден документ за самоличност. Затова се наложи да бъде прибран от Дирекция „Миграция“.

„Това се случва на абсолютно всеки български затворник, който излиза от тука. Стоят, чакат не им е наясно кога излизат, как излизат”, каза адвокат на Джок Полфрийман - Калин Ангелов.

Адвокатът на Полфрийман: Освобождават клиента ми, защото се е поправил

Не е ясно и дали Полфрийман смята да остава в България или да се прибира в родната Австралия. Но вече имал няколко предложения за работа за преводи от български на английски.

Решението за освобождаването му е на Софийският апелативен съд с председател Калин Калпакчиев. Днес съдебният състав официално публикува и мотивите си. На първо място магистратите изтъкват, че е излежал повече от половината от присъдата си. Взимат се предвид и доклади от последните две години за поведението на Полфрийман.

„Той не е имал никога лошо поведение и това е отчитано от затвора през всичките години. То не е за добро поведение, а за това, че се е поправил”, добави адвокатът му.

Според съда Полфрийман е бил толерантен, любознателен и дори научил български език. Въпреки призивът на бащата на убития Андрей, съдията да оповести публично мотивите, днес Калпакчиев не вдигаше мобилния си телефон. А съдебният състав излезе с писмено становище след силния обществен натиск по темата.

Според него „Условно предсрочно освобождаване може да се постанови по отношение на осъден за всяко престъпление, независимо от неговата тежест и вид“. И още – „осъденият е дал доказателства за своето поправяне, сред които фактът, че има 13 награди”.

Близките на убития Андрей Монов реагираха остро.

„Той според мен се обръща в гроба. Той щеше да е юрист, а сега те пускат този”, заяви в ефира на „Здравей, България” Крум Лозев - съученик на Андрей Монов.

„Нямам коментар, всички са потресени. Реално това са 11 години и 9 месеца, няма излежани 12 години – с труда, който уж е положил остават още доста години”, добави Димитър Кръстев – приятел на Андрей.

Джок Полфрийман все още дължи голяма част от 400-те хиляди лева, които съдът реши австралиецът да плати на семейството на убития Андрей.

От семейството на Монов имат право да поискат забрана за Джок Полфрийман да напуска страната преди да са получили обезщетението.

Кирилов: Като гражданин смятам, че решението на съда за Полфрийман е необосновано

Десислав Трайков, на когото Джок Полфрийман благодари при излизането си, вече е бивш директор на Софийския затвор заради скандала с Куйович. В момента е заместник- директор, но вече е подал оставка и като такъв. Той присъства на брифинг в правосъдното министерство. На него беше уточнено, че до момента е имало единствено отрицателни становища за освобождаването на Полфрийман. Министър Данаил Кирилов не коментира съдебното решение, но изрази съмнение, че осъдения за убийство се е поправил.   

"7 листа отрицателни становища съм написал за Полфрийман, в които съм изразил мнение, че не следва да бъде освобождаван предсрочно", заяви заместник-директорът на Централния софийски затвор.

„Позицията на затворната администрация е била константна и в двете съдебни инстанции. Тя е била отрицателна за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Нашето твърдение е, че в законово установения срок Полфрийман е имал дисциплинарни нарушения”, каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Случаят предизвика взрив от реакции в парламента. Предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман обедини политически сили в парламента. Някои поискаха отговори за мотивите на съда. Други определиха решението на Темида за подигравка.

След предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман,  от редиците на ГЕРБ поискаха отговор от шефа на Апелативния съд.

Предсрочното освобождаване на австралиеца предизвика реакции и в парламента.

„Председателят на този съдебен състав - Калин Калпакчиев, най-малкото дължи отговор на близките на убитото момче и трябва да разясни много добре какви са били мотивите му при произнасянето на това решение. При положение че самият Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран, какво ще каже г-н Калпакчиев?”, коментира депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

„Като човек и като политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора с чувството за справедливост и за възмездие”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Смятаме, че този човек не се е поправил. Той заслужаваше своето наказание и трябваше да го изтърпи”, заяви Милен Михов от ВМРО.

В кулоарите на парламента премиерът Борисов също коментира темата, но се разграничи от политическите изказвания.

„За разлика от другите политически сили, аз съм премиер и не мога да си позволя да коментирам решения на българския съд и никога не съм го правил. Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Заради освобождаването на Полфрийман, в България пристигна екип на австралийска телевизия. Темата е водеща за много от медиите в Сидни.  Телевизия Си Би Ес нюз го нарече "изненадващо", а Ей Би Си цитира баща му, който заявил, че е изключително щастлив. Доктор Полфрийман казал, че очаква да се види скоро със сина си. Медията припомня подкрепата, която осъденият получи в родината си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.