Мястото се наблюдава с дронове с термовизьори

Русе и селата в околността бяха на косъм от катастрофа. Опасен пожар избухна по обед в едно от най-големите военни предприятия у нас – „Дунарит”. На място бяха изпратени почти всички екипи на русенската пожарна, линейки и полиция.

Над 750 работници в завода бяха евакуирани. Районът на километри от „Дунарит” е отцепен.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сигнал за пламъци в склад с тротил на военно-промишления комплекс „Дунарит”  е подаден към 11:00 часа. По спешност са евакуирани всички служители на смяна.

В съседните населени места - град Мартен и село Николово - са прекратени занятията в детските градини.

До експлозия не се стигна.

„За радост, не е имало експлозия, не е имало взрив, а запалване”, заяви шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност” гл. ком. Николай Николов.

Причините за пожара тепърва ще се изясняват.

Според директора на „Дунарид” Петър Петров причината за пожара може да е както човешка грешка, така и техническа причина, но може и да е съвсем страничен фактор, който не е предвиден.

„„Всичко е възможно да се е случило”, заяви Петров.

Разследващи ще влязат в завода най-рано 24 часа след инцидента за оглед. Дотогава остава наблюдението от противопожарните служби. 

През 1993 г. в завод „Дунарит” е имало взрив с жертви. В друг военен завод „Арсенал” на 25 април 2016 година при пожар загинаха двама души. Друг беше ранен.

На 19 декември 2014 година пък избухна взрив в частен завод за боеприпаси в село Мъглиж. Загина 51-годишен мъж, трима бяха  ранени. Същата година - на 1 октомври, трагедия се разигра и в завод „Миджур" в Горни Лом. Там при огромна експлозия загинаха 15 души.

На 5 юни 2012 г. поредица от взривове предизвика пожар в частен склад за съхранение на боеприпаси близо до пътен възел „Петолъчката". Загинаха трима души, а десетки пострадаха.

Репортери: Наталия Йорданова, Мартин Георгиев 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.