Според ВМРО Българският хелзинкски комитет оказвал натиск върху българските магистрати и извършвал противозаконна и антибългарска дейност

ВМРО поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет. Като основен мотив те посочват - намеса в съдебната система на България и в частност, намеса в случая Джок Полфрийман. Председателят на неправителствената организация Красимир Кънев заяви пред NOVA, че не вярва организацията му да бъде закрита и отказва да бъдат част от предизборната кампания на ВМРО.

В сигнала си от ВМРО посочват, че Българският хелзинкски комитет оказвал натиск върху българските магистрати и извършвал противозаконна и антибългарска дейност. „След като има доказателства в прокуратурата, че Хелзинкският комитет се е намесвал в дейността на съда, насочвайки го в една и друга посока, в такъв случай  трябва прокуратурата да осъществи своя надзор върху неправителствения сектор и съответно да поиска от съда да прекрати съществуването на Хелзинкския комитет”, заяви Александър Сиди от ВМРО.

ВМРО настоява за дисциплинарно производство срещу съдиите, пуснали на свобода Полфрийман (ВИДЕО)

Сред мотивите за това искане е изразената положителна характеристика на председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев за поправянето на Полфрийман, която съдебният състав, представляван от Калин Калпакчиев взе под внимание и така австралиецът излезе от затвора. „Ако това им е проблемът, трябва да поискат да забранят мен, а не моята организация”, каза  Красимир Кънев.

От ВМРО посочват още, че не одобряват организирането на семинари с участието на съдии и прокурори, които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман.

„Честно казано, не си спомням напоследък да сме организирали семинари със съдии и прокурори. В миналото може би сме го правили и в това няма нищо неестествено и нищо противозаконно”, посочи още Кънев.

„Това е една организация, която е вредна за българското общество, която нееднократно е доказала, че с провокации се опитва да постигне някакви резултати”, коментира още Сиди.

Съдия Калпакчиев е награждаван от Българския хелзинкски комитет, а Весислава Иванова е включена в авторския колектив на годишния доклад на организацията. В момента Полфрийман е настанен в Центъра за бежанци в Бусманци. След като главният прокурор поиска преразглеждане на делото за освобождаването му, Върховният касационен съд го насрочи за 23 октомври.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.