Жители на квартал „Младост” излязоха на протест срещу открития Център по наркомании

След като жители на столичния квартал „Младост” излязоха на протест заради центъра по наркомании, се повдигна темата адекватна ли е политиката за лечение на зависимости у нас.

Хората споделиха, че се притесняват, защото близо до клиниката има 3 детски градини и 2 училища. От Министерство на здравеопазването излязоха с позиция, че това е временно решение, докато се намери подходящо място за центъра лечение на зависимости.

Жители на квартал „Младост” на протест срещу открития Център по наркомании

„Проблемът с хероиновата зависимост започна още  в средата на 90-те. У нас има изградени лечебни центрове. Обществената реакция е нормална. Хората нямат против зависимите да се лекуват, но не искат да са близо до тях. Специализираната държавна болница за лечение на зависимости трябва да има една съвременна база. Пациентите заслужават да получават грижи и внимание”, заяви в ефира на „Здравей, България” Александър Канчелов , президент на Българската асоциация за метадоново лечение.

Той допълни, че има ясно изразена дискриминация към пациентите с психични проблеми и зависимости. „Има осигурени високо платени здравни пътеки за хроничните заболявания, но не и за наркозависимите”, поясни Александър Канчелов.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.