Хората се притесняват, защото клиниката е в близост до детски градини и училища

Възмутени жители на квартал „Младост” се събират във вторник пред блок 18. Поводът е, че от около 20 дни в района се намира Националният център по наркомании, за което никой не ги е уведомил.  Близо до клиниката има 3 детски градини и 2 училища. Родителите се притесняват, че мястото ще се превърне в свърталище на наркозависими.

Изграждат детска поликлиника на мястото на Националния център по наркомании

„Нямаме нищо против тези хора да се лекуват, но мястото на центъра не е тук. Намираме шишенца от метадон. Разбиха кола и откраднаха радио. Има разбити мазета, чукат ни по прозорците. Никой не ни е питал от общината дали сме съгласни да бъде изграден този център”, заявиха в ефира на „Здравей, България” недоволните.

„Общината не беше уведомена. В петък получихме първия сигнал. Ще сигнализираме на Министерството на здравеопазването. Ще помолим центърът да бъде преместен”, каза и. д. кметът на „Младост” Мария Грозева.

 

По думите на директора на Националния център по наркомани д-р Владимир Николов протестът им е неоснователен.По-късно през деня от Министерството на здравеопазването излязоха с позиция по случая. Според изпратеното съобщение до медиите Националният център по наркомании е преместен временно в кв. „Младост”. С цел осигуряване спокойствието на живеещите в района ще бъде назначена жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. От министерството подчертават, че е важно да се знае, че пациентите, включени в метадоновата програма, са част от нея по собствено желание. Това са български граждани, които, както всички останали, имат право на адекватна медицинска помощ.Във вторник в 18.30 жителите на квартала отново ще се съберат, за да поискат преместване на центъра.
Вижте цялата позиция: 
Преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ „Св. Анна “ – София е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата.

С цел осигуряване спокойствието на живеещите в района Министерството на здравеопазването е осигурило жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. По същата причина от днес, 1 октомври, се затваря входът на УМБАЛ „Св. Анна“ откъм бл. 18 на жилищния квартал.

Освен това, след проведени срещи с органите на реда, министерството има уверенията на 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, че ще бъде извършвано засилено наблюдение на района.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че на територията на София-град функционират общо 10 метадонови програми, които функционират от десетки години и не създават напрежение за обществото. Програмата  на територията на Окръжна болница е с работно време до 14 часа, т.е. в светлата част на деня. Дневно през лечебното заведение преминават не повече от двадесет пациенти.

Важно е да се знае, че пациентите, включени в метадоновата програма, са част от нея по собствено желание. Това са български граждани, които, както всички останали, имат право на адекватна медицинска помощ. Това са хора със семейства, деца и с постоянна работа. Всички те приемат необходимите им количества метадон на място и нищо не налага оставането им в болницата или в квартала. Метадонът е лекарство, притъпяващо абстинентните синдроми при хора, употребявали хероин. Приема се през устата по схема, както всеки един медикамент. Разликата е, че при пациентите, решили сами да лекуват своята зависимост чрез включване в метадоновата програма, необходимостта от подкрепата на обществото е от изключително значение както за тяхното лечение, така и за тяхната успешна социална интеграция.

Данните на МЗ показват, че за периода от съществуването на метадоновите програми в България до сега, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.