Това се случва по време на посещението на образователния министър в Сливен

Масова истерия обхвана родителите на ученици от ромски произход в Сливен, Ямбол и Карнобат. 

Две сливенски училища, в които учат децата от квартал "Надежда", бяха опразнени за минути. Масово родителите се втурнаха в училищните дворове и отведоха децата си от класните стаи. Причината за родителското "цунами" се оказа слух, че служители на "Закрила на детето" ще отведат децата, които не са припознати от бащите си. Майките от квартала твърдят, че са получили такава информация по телефона. Обажданията били анонимни. 

За минути, във времето от 10.30-11.00 часа, класните стаи на 6-то и 8-мо основно училище в ж.к. "Даме Груев" били опразнени. Това потвърдиха и зрители на NOVA и изпратиха снимки на опашките, извили се пред едно от учебните заведения. 

Директорите подали сигнал за случващото се в полицията. 

„Всички родители на децата, които са в първа смяна, бяха в двора и взимаха децата си. За мен това е психоза, изключително голяма психоза”, каза Дошка Ченкова - директор ОУ "Петър Берон" - Ямбол

„Видяхме във Facebook видея, че в Сливен са отнели 3 деца, после  станаха 6, после 40”, казва Атанас Христов - родител

По-късно учители и медиатори са разговаряли с родителите по домовете им, за да ги успокоят, а полицията разследва откъде е тръгнал слухът. „Разбираемо е, че родителите ще са в паника. И ние се притеснихме. Започнаха да бягат, да си взимат децата. Ние им обяснихме, че няма такова нещо”, посочи Катя Иванова – медиатор.

От Социално подпомагане припомнят, че по закон дете не може да се отнеме от родителите без основание. „За да се предприемат такива действия процедурата е доста дълга. Това може да се случи след подаване на сигнал, работници обработват случая, има си процедури. Родителите винаги се информират”, заяви Христо Христов - директор Дирекция "Социално подпомагане" – Ямбол.

Според шефа на образованието в региона Милена Чолакова същите сцени са се разиграли и в училища в Карнобат и Ямбол. Тя съобщи още, че просветният министър Красимир Вълчев веднага е бил информиран за случилото се. Вълчев е в Сливен за откриването на учебната година в Професионалната гимназия по текстил и облекло.

"Близо 44 000 деца са били записани в училище за две години, благодарение на работата на екипите по Механизма за връщане в образованието. Приблизително 4000 са отпаднали вторично", похвали се Вълчев пред медиите в града.  

ОБУЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА: Как се променят условията за студентите?

Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца.  Това стана ясно от информация, разпространена от министерството. "МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище", се казва още в съобщението.

"Къси разкази": Кеймбридж и Оксфорд в битка за Ема

От МОН призовават при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР.  Компетентните органи са сезирани за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

„Това е изключително тежко престъпление, което се извършва в момента с тази манипулация на хора и с злоупотребата с техните страхове”, заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

„Искам да успокоя всички български граждани и нашите съграждани от ромски произход, че няма такава политика и че не се провежда такава политика. Нищо не застрашава техните деца. Напротив – в училище техните деца ще получат не само знания и умения, но и ще могат наистина да имат възможност да се реализират и да имат по-добър живот”, каза още тя.

От Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане излязоха с позиция, в която подчертават, че "категорично опровергават разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че „децата им ще бъдат отнети“. Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника", се казва още в съобщението.

От министерството припомнят, че предприемането на временна мярка за закрила „настаняване на дете извън семейството“ се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. От МТСП казват още, че в законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.

При съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“, училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР, съветват от министерството.

Полицията вече разследва откъде е тръгнал слуха, който накара хиляди родители да приберат децата си от учебните заведения.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.