Двама австралийски дипломати влязоха в Центъра

Във вторник Джок Полфрийман ще бъде освободен от дома за настаняване на мигранти в Бусманци. Това съобщи директорът на Дирекция "Миграция" към МВР Николай Николов на извънреден бифинг.

Полфрийман ще трябва всяка седмица да се явява в Районно управление в столицата. Австралиецът ще бъде настанен на адрес в София.

СНИМКИ ОТ ЦЕНТЪРА В БУСМАНЦИ ВИЖТЕ ТУК

Относно обиска по-рано днес, при който беше иззет паспорта на Полфрийман, Николов обясни, че това е стандартна практика за обиск на дома за настаняване на бежанци.

У Полфрийман са намерени четири мобилни телефона. Единият от тях е бил с камера, което е напълно забранено на територията на дома. При обиска Полфрийман собственоръчно е счупил телефона с камера.

Вчера българската страна е уведомена от посолството на Австралия, че Полфрийман е получил документа си за самоличност. След като МВР разбрали, че паспортът му е предаден, му е поискано да го предаде доброволно. Той обаче отказал, затова се е наложило да му бъде отнет принудително при обиска.

Тъй като австралиецът е осъден на 20 г. за убийство, но е пуснат предсрочно, има забрана да напуска България, процедурата по експулсирането му е спряна. Николов увери, че паспортът на Полфрийман ще му бъде върнат тогава, когато има влязло в сила съдебно решение.

По-рано през деня в центъра влязоха и австралийски дипломати, които носиха папки и документи. Припомняме, че Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора и настанен в Бусманци поради липса на валидни документи.  

Съдийският състав: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман трябва да се изпълни незабавно

След позицията на председателя на ВКС Лозан Панов, който призова Полфрийман да бъде освободен, във вторник вътрешният министър Младен Маринов също коментира темата. Той заяви, че процедурата се проверява и ако всичко е наред вероятно австралиецът ще напусне общежитието. „Във вчерашния ден адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от дома в Бусманци и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход. Трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това нещо. Днес очаквам доклад от директора на дирекция „Миграция” дали всички тези изисквания са изпълнени”, коментира Младен Маринов.

По-късно през деня Полфрийман написа в официалния си профил във Facebook, че паспортът му е конфискуван от полицията при изненадващ обиск.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.