Той излезе от общежитието в Бусманци

Австралиецът Джок Полфрийман напусне центъра за временно настаняване в Бусманци.

"Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който ме е пазили досега. За 12 години всички, които са ме защитавали, са българи. Имам голямо доверие на хората тук”. Това заяви Полфрийман след излизането си от общежитието.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Това беше малко странно. Може би час преди да бъда освободен дойдоха 40 полицаи. Претърсили са ми килията и са ми взели паспорта. Някакъв началник ми каза, че нямам право на паспорт. Доколкото знам, не могат да ми забранят това. Малко е нелепо обяснението, че ме спират да напускам страната, защото ако опитам да го използвам на летище София ще има индикации, че имам забрана. Нелепо е обяснението ,че ми вземат паспорта, за да не напускам страната”, каза още той.

"Ако имах избор бих останал в България. За тези 12 години само българи ми помагаха, австралийците ме търсят от съвсем скоро”, посочи Полфрийман.

Полфрийман излиза от общежитието в Бусманци? (ВИДЕО)

"Ще трябва да се върна в Австралия, след като българските власти ми позволят, за да оправя някои документи", добави той.

Полфрийман посочи, че у нас би се занимавал с организацията си за защита на затворниците, чийто председател е и би основал нейно седалище в София.

Запитан къде ще отиде след излизането от центъра, той отговори: „Нямам представа къде ще отида сега. Не знам къде точно”.

По думите му той не е правил опит за бягство. "Ако бях опитал да бягам, то това е престъпление, а аз не съм съден за подобно нещо”, каза още той. Австралиецът има наказание именно за такова провинение, докато е лежал в Софийския затвор. Той посочи, че въпросното "бягство" било описано в доклад на надзирател. "В него той може да напише, че е видял и НЛО в двора на затвора", каза с усмивка чужденецът.

"Ще платя кръвнината", категоричен бе Полфрийман.

"Няма да опитам да бягам, бил съм три пъти в отпуска и съм се разхождал из софийските улици", каза още той. Полфрийман допълни, че е счупил мобилния телефон с камера, който е имал в Бусманци, тъй като всеки има право на личен живот и не е искал съдържанието му да стане достояние на надзирателите.

СНИМКИ ОТ ЦЕНТЪРА В БУСМАНЦИ ВИЖТЕ ТУК

Полфрийман ще трябва да се явява ежеседмично в районно управление на МВР, докато забраната за напускане на страната не отпадне. Полфрийман ще бъде настанен на адрес. За него важи заповед за напускане на страната, която е от 2011 г., издадена от тогавашния директор на дирекция "Миграция".

„Паспортът на Джок Полфрийман е при нас. В закона за чужденците е записано, че документите на чужденец могат да бъдат временно отнети, когато има заповед за експусиране”. Това заяви директорът на Дирекция „Миграция“ ст. комисар Николай Николов на извънреден брифинг.

„Към момента е спряно изпълнението на заповедта за експулсиране до отстраняване на пречките”, каза още той.

 

Относно обиска по-рано днес, при който беше иззет паспорта на Полфрийман, Николов обясни, че това е стандартна практика за обиск на дома за настаняване на бежанци. „Направена е проверка на помещението, в което той е бил. Това е превантивно, проверката е рутинна”, каза той.

Вчера българската страна е уведомена от посолството на Австралия, че Полфрийман е получил документа си за самоличност. По думите на Николов паспортът на Полфрийман ще му бъде върнат, когато има влязла в сила съдебно решение.

По време на престоя си Полфрийман е допуснал едно нарушение. Той е бил хванат с мобилен телефон с камера, какъвто е забранен. Когато го видели, австралиецът само го счупил. Останали му още 3 телефона, които били позволени - без камера.

Съдийският състав: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман трябва да се изпълни незабавно

По-рано през деня в центъра влязоха и австралийски дипломати, които носиха папки и документи. Припомняме, че Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора и настанен в Бусманци поради липса на валидни документи.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.