Следи се за изрядни документи, но и за нивото на хигиена и правилното съхранение на продуктите

Инспектори от Агенцията по храните издадоха 20 акта и 191 предписания на училища и детски градини за нарушения при предлагането на храни за деца. Извършени са общо 2462 проверки на хранителни обекти в над 200 детски заведения. Забранени са храни, които не отговарят на изискванията за качество. 

ПРОВЕРКИ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ: Инспектори на БАБХ влизат в училищата и детските градини

Продукти с изтекъл срок на годност не са открити. Намерени са само с отклонения по качествените показатели, като бисквити, солети, кашкавал, брашно и кренвирши, които не са по утвърден стандарт. Налични били и безалкохолни напитки, които не се разрешават за предлагане на територията на учебните заведения.

В детските градини нарушенията са изключително рядко, тъй като храната се приготвя по меню и всички изисквания за качество на суровините се следят стриктно от служителите там. 

БАБХ ще следи с какво се хранят децата в училища и детски градини

Все още остава проблемът с храните, които се предлагат в бюфетите. Там има такива, съдържащи мазнини, консерванти и подсладители, които не се допускат.

Проверките в обектите за детско и училищно хранене се извършват целогодишно. Най-често констатираните несъответствия са свързани със сградния фонд, технологичното оборудване, лоша хигиена, липсващи термометри в хладилните съоръжения. На места не се обявяват алергени в храните и се предлагат такива, които не са произведени по утвърдени стандарти, информират от БАБХ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.