Най-малко 55 920 души на планетата имат 100 милиона долара или повече

За първи път в историята сред 10-те процента най-богати хора в света има повече китайци, отколкото американци. Това сочи проучване на швейцарската „Креди Суис”, цитирано от БГНЕС. За влизане в тази класация е необходимо човек да има лични спестявания от минимум 109 430 щатски долара.

Според доклада на инвестиционната банка бързата трансформация на Китай и пазарната икономика са довели до рекордния брой богаташи.

"Въпреки търговската война, избухнала през 2019 г., и двете страни се справят много добре в генерирането на богатство. САЩ допринасят с 3,8 трилиона долара за него, а Китай - с 1,9 трилиона", казва Нанет Нехлер-Федербе от швейцарската банка.

55 слона умряха от глад през последните два месеца в Зимбабве

И докато Китай изпреварва САЩ в броя на хората, които имат толкова пари, американците са много напред по отношение на броя на свръхбогатите. Около 40% от всички милионери в света са американци, като техният брой се е увеличил с 675 000 души само през 2018 г. Така те вече са общо 18,6 милиона души, което означава, че един от всеки 14 американци е милионер.

Датско министерство плати 1,6 милиона долара за четири слона

В Китай тези показатели са много по-ниски. Броят на милионерите в страната е бил 4,4 милиона от 1,1 милиарда пълнолетни, живеещи в страната.

На трето място в престижната класация е Япония, където има 3 милиона милионери. Четвърти са британците с 2,46 милиона. Интересното е, че неуредиците около Brexit са намалили числеността на свръхбогатите, като броят им на Острова е спаднал с 27 000 души.

В глобален мащаб броят на милионерите е нараснал до 46,8 милиона души. Те притежават активи за общо 158,3 трилиона долара или 44% от цялото богатство на планетата.

Докладът на швейцарската банка сочи, че 55 920 души имат 100 милиона долара или повече. Най-малко 4830 са хората, които разполагат с 500 милиона или повече.

Нетните активи, които се изчисляват, за да се изготви класацията, представляват сбор от всички спестявания, от който се вади размерът на дълговете. Притежаваните имоти не се калкулират.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.