По време на изслушването беше регистриран сигнал за бомба в сградата на правителството на съдебната власт

Висшият съдебен съвет избира нов главен прокурор на България. Единственият кандидат за поста Иван Гешев отговаря на въпроси вече 9 часа. Сигнал за бомба не успя да прекрати заседанието. А протести „за” и „против” Гешев доведоха до пълен хаос движението в центъра на София.

Дебатите не минаха без противопоставяне между председателя на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. Според председателя на ВКС единодушната подкрепа, която е получил Гешев, говори за „кризисен пиар”. Според главния прокурор атаките срещу заместника му са „плод на политическа партия, която по никакъв друг начин не е могла да бъде забелязана”.

СНИМКИ ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

„Уверен съм, че ще се справя с отговорностите и задачите, които биха стоели пред мен, ако бъда избран за главен прокурор”, каза Гешев по време на изслушването му. "Тази увереност ми дава дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи и в частност – прокуратурата, както и реалният ми управленски опит, който имам в прокуратурата", каза още Гешев.

 

Полиция и протестиращи блокираха района около ВСС и Орлов мост (СНИМКИ)

Три часа и половина кандидатът за главен прокурор Иван Гешев отговаря на въпросите на неправителствения сектор. Още в самото начало обясни защо се е съгласил да бъде номиниран.

„Бях наясно, че прокуратурата трябва да поеме сама отговорност за бъдещето си. Аз лично не възприемам и не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е истина, кое е лъжа и кое не е лъжа”, заяви Гешев. И начерта, как си представя следващите седем години, ако стане главен прокурор.

На 10-та минута от изложението на Иван Гешев, сигнал за бомба прекъсна заседанието. Анонимен мъжки глас заявил по телефона, че след 30 мин. устройството ще избухне. Последвала реплика на арабски.

„Проверен е периметърът около ВСС. Преценено е, че рискът не е голям. ВСС ще подпишат декларации, че ще продължат работа”, заяви ст. комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Две знакови дела провокираха голям брой въпроси към Иван Гешев. Първото е процесът за "КТБ" , по който е наблюдаващ прокурор.

„Няма да допусна определени кръгове, медии да казват на кого да повдигнат обвинения, нито за какво”, заяви Гешев.

Гешев: Прокуратурата е длъжник на обществото, трябва надграждане и промяна

Той потвърди, че ако стане главен прокурор ще продължи да участва в процеса. Мотивът - не иска да изостави колегите.

По делото „Иванчева” и обвиненията, че са били нарушени правата на обвиняемата, коментарът беше лаконичен.

„Аз разбирам политическия контекст. Правата на човека са права на всички граждани - на обвиняеми, на подсъдими”, каза Гешев.

Съдебните кадровици се поинтересуваха от жената до Иван Гешев и нейните отношения със строителния предприемач Александър Ваклин - основен свидетел по делото „Иванчева”.  

„В рамките на шегата, ще отговоря че се надявам да има отношения само с мен”, каза Гешев.

Кандидатът за главен прокурор отговаря и на въпроси по дела срещу България, водени в Съда по правата на човека. Декларира, че в готвените от Министерство на правосъдието законодателни промени има достатъчно инструменти и гаранции за разследване срещу главния прокурор. Той коментира и доклада на ЕК.

„Докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие”, каза кандидатът за нов обвинител номер 1 на републиката Иван Гешев по време на изслушването.

 

По думите му целите на съдебната реформа и показателите по механизма за сътрудничество и проверка са изпълнени.

„Както е посочено в последния доклад, изпълнени са ангажиментите на българската държава към момента на присъединяване към ЕС. Това въобще не може да ни успокоява. Трябва да е една добра база за възходящо развитие“, каза още Гешев.

Той отчете и досегашната работа на прокуратурата. „Смятам, че в този 7- годишен период, благодарение на този главен прокурор, се повиши административният капацитет на прокуратурата. Подобрена е чувствително и материално-техническата база. Това според мен е изключително важно за провеждане на ефикасни и ефективни разследвания“, посочи Гешев. И подчерта, че ще продължи наложената практика за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание.

Изслушването във ВСС ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.