Националният литературен музей ще продължи да стопанисва къщата

Столичната община, която наскоро откупи къщата на големия поет и революционер Пейо Яворов, официално влезе във владение на собствеността, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Въводът бе извършен в четвъртък в присъствието на заместник-кмета д-р Тодор Чобанов. Веднага след това директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов откри музикално-поетична програма в двора на музея. Националният литературен музей ще продължи да стопанисва къщата и да се грижи за съхранението на паметта за големия поет.

През октомври 2018 г. къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, беше обявена за продажба от частен съдебен изпълнител. В края на септември тази година Столичната община плати 1,285 млн. лева за емблематичната сграда. Тя се нуждае от конструктивно укрепване. Реставрация на имота ще започне през 2020 г.

Къщата на Яворов официално става собственост на Столичната община

Къщата функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В този дом Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

На 17 октомври по стар стил се отбелязва годишнината от смъртта на големия български поет, автор на „В полите на Витоша“ и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“. На 13 януари честваме рождението на поета.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.