Пламъците са доближили околностите на Лос Анджелис

Над 50 000 са вече евакуирани заради пожарите в Калифорния. Огънят продължава да се разраства, разпалван от силни ветрове. Щатът се бори с два големи огнени фронта, един в близост до Лос Анджелис и втори на север от Сан Франциско.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Огънят навлязъл сред къщите на десетки семейства северно от Лос Анджелис. Повечето евакуирани са от района на град Санта Кларита, където застрояването е навлязло в покритите с гъсти храсти склонове на едноименната долина.

„Една съседка се обади на майка ми, че са заповядали евакуация. Димът вече влизаше в къщата. Докато опаковаме малко багаж и излезем, вече се виждаха пламъците”, разказа Брайън Хеймъл, жител на Калифорния.

Голям пожар в складове за гориво, предизвикан от земетресение в Калифорния

Няколко къщи вече изгоряха. Санта Кларита има около 180 000 жители. На близо една четвърт от тях беше разпоредено да изоставят имотите си и да бягат.

„По последни данни, между 40 и 50 хиляди души са евакуирани в нашата община. Знаем за изгорели имоти, но не можем все още да направим оценка на щетите”, заяви  Катрин Баргър, районен инспектор в община Лос Анджелис.

Засега няма данни за загинали или пострадали хора. Направена е организация да се евакуират дори животните от конюшни в района.

 

А пожарите засегнаха дори тези градове, които не са заплашени от огъня. Електрическите компании пак спряха тока на десетки хиляди домакинства, защото скъсаните от ветровете кабели на далекопроводите най-често са причина за пожарите.

„Признавам , че е много дразнещо да живеем в такъв иновативен и модерен щат като Калифорния и да трябва да спираме електричеството заради вятъра”, заяви Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния.

Пожарникарите продължават да се борят с двата най-големи пожара в щата. Освен край Санта Кларита голям по площ пожар гори и в произвеждащите известното калифорнийско вино общини Напа и Сонома северно от Сан Франциско.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.