Това се отнася и за всеки четвърти зад волана на автобус, сочат данните от акция на КАТ и ДАИ

Всеки втори шофьор на камион и всеки четвърти зад волана на автобус е нарушител на пътя. Такива са изводите от акция на КАТ и ДАИ, насочена към водачите на тирове и рейсове. Тя се проведе в цялата страна между 14 и 20 октомври.

Сред каращите тежкотоварни автомобили най-честите нарушения са превишената скорост, манипулация на почивките и много технически неизправности. При шофьорите на автобуси – употребата на алкохол и неизползването на обезопасителни колани.

От общо 1700 проверени автобуса за седмица над 400 са били в нарушение. При тираджиите данните след акцията на КАТ и ДАИ са още по-притеснителни.

„Проверените товарни автомобили са 8400. Има доста констатирани нарушения - приблизително около 3500”, заяви Илия Георгиев, Пътна полиция.

ВОЙНАТА НА ПЪТЯ: 250 000 шофьори сами признават, че карат рисково

По време на акцията от КАТ са снимали 1400 тира с превишена скорост. Но и много други провинения на пътя.

„Има установени нарушения на часовете за почивка. За коланите, при водачи и пътници, разбира се, имаме констатирани 363 такива нарушения”, заяви Георгиев.

Въпреки че, според КАТ, половината тираджии нарушават правилата на пътя, екипът ни засече само отличници зад волана сред шофьорите на камиони. Поне те самите така се определят. Чували са обаче, че техни колеги често правят нарушения.

Тираджиите твърдят, че тахографът за почивки може да се манипулира само при определени условия.

Шофьори с изтекли документи и без преминат психотест превозват ученици

„Няма как да го манипулираме, това е нов камион. На старите камиони можем и да ги манипулираме”, обясни Димитър Кръстев, шофьор.

Шофьорите на камиони смятат, че проверките на пътя в България се случват рядко, основно кампанийно. А от КАТ контрират.

„Както досега, така и в бъдеще, Пътна полиция ще бъде винаги на място в стремежа си да осъществява ефективен контрол”, заяви Илия Георгиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.