За Йордан Колев важи максимата, че „Животът е или дръзко приключение или нищо”

Той щурмува небето с хиперзвукова скорост. Работи като пилот повече от 30 години. Лети във Виетнам, на остров Мавриций, в Турция и Европа, а когато се приземи кара мотор, плава с яхта и пише. За Йордан Колев важи максимата, че „Животът е или дръзко приключение, или нищо”.

"Баща ми беше щурман във Военната авиация. Първият полет го направих на 3-годишна възраст на един хеликоптер - Ми-4 в Доброславци в Деня на българската авиация. При едно яко подрусване баща ми за малко да ме изпусне, така че щях да направя първия си полет на 3 години", каза в ефира на "Събуди се" Йордан Колев.

За страстта към небето - разказ от пилотската кабина

За него най-голямото предизвикателство е самото кацане. "Всяко едно кацане е уникално. Дълги години летях на далечни полети, а срещите ми с хора и с целия свят, станаха причина да започна да пиша. От въздуха остров Мавриций е изключително красив и е една популярна дестинация за уиндсърфинг", заяви пилотът.

Според Колев човек възприема спасителната лодка като по-надежден вариант, отколкото самолетът. "Ветроходството е моя детска любов. В Каварна в далечната 79-та се качих за първи път на лодка и оттогава се влюбих. За мен ветроходството е нещо уникално", каза пилотът.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.