Една благотворителна програма, която вече 15 години се изпълнява в България

Фондация "Св. св. Кирил и Методий" и тази година ще раздаде стипендии за социално слаби студенти от български висши училища. Заслугата има Робърт и Нели, по-известни като семейство Гибсън.

Мисис Гибсън заминава за Щатите като госпожица Лозанова, през 90-те, с помощта на фондацията "Свети Свети Кирил и Методий". През 2004-а Нели и съпругът й пристигат в България. Робърт разполага с капитал, а тя има кауза - да сбъднат американската мечта за още българи с потенциал, но без финансови възможности. Така стигат до изпълнителния директор на фондацията Михаил Тачев.

"Неговото семейство е имало финансови затруднения, в резултат на които той ползва финансова помощ от различни благодетели и иска да върне обратно нещо, което е получил и има съпричастие към младите хора, изпитващи финансови затруднения. В момента обмисляме възможността да се повиши стипендията", каза директорът на фондацията "Св.Св. Кирил и Методий" - Михаил Тачев.

"Макдоналдс" предостави 10 стипендии по 3000 лева на български студенти

Програмата помага на кандидат-студенти или първокурсници, които имат затруднения със заплащането на образованието си. Стипендията е в размер на 2000 лв. за учебна година и продължава до края на обучението. Условието е студентите да имат успех 4.50 в дипломата за средно образувание и да не падат под този успех през целия период на обучение.

"Израснах без един родител. Загубих баща си, когато бях на 8 и съответно за майка ми беше много трудно да се справя с моята издръжка, особено когато станах студентка. Стипендията дава едно голямо поле, за да се развиват студентите и да имат финансова подкрепа от някакви странични доходи", каза още стипендиантът Мария Пилчева.

Гюнер Апти е незрящ по рождение, но въпреки това е устремен към своето бъдеще на юрист от Софийския университет. "Тази стипендия ми помага много. Нямам думи, с които бих могъл да опиша благодарностите си към хората, които се занимават с тази толкова благотворителна кауза. Съветвам всички млади студенти, които искат да постигнат нещо да четат, да се стараят и да продължат напред с вяра. Имам силно желание да запиша докторантура по една правна дисциплина - "Конституционно право" и да преподавам в Софийския университет", заяви Гюнер.

Срокът за записване е до 11 ноември. Документите се подават във Фондацията "Св Св Кирил и Методий" и се събира комисия, която да определи избраните.

Репортер: Дилян Калчев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.