Двата са в Благоевградска област, а третия - в Стара планина

Три големи пожара бушуват в момента в страната. Все още не е локализиран огънят по билото на Стара планина, който пламна вчера следобед. Горят сухи треви и храсти между върховете „Вража глава” и „Голяма чука”. Българските власти са се свързали с колегите си от Сърбия, защото районът е пограничен. Изпратени са четири екипа в труднодостъпния терен.

Продължава да гори и пожарът в Рила край хижа "Чакалица". Той бушува от вчера. А днес вече пламъците са се разпрострели над 500 декара. Достъпът до този пожар е силно затруднен. Огънят бушува високо в планината и затова е труден за овладяване. А днес в гасенето се включиха и военни.

Голям горски пожар пламна край Белица (СНИМКИ)

Битката срещу пожара започна в тъмни зори от прохода „Предел”.Десетки служители на Националните паркове, на ЮЗДП и на противопожарната служба се събраха тази сутрин в 6, за да тръгнат заедно високо в планината, където трябваше да се справят с огъня. „До горе пътуват около час и половина, след което имат още час пеша, над 2000 метра е горната граница на пожара, това също затруднява гасенето”, каза инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП.

В битката с огъня се включиха и два хеликоптера.Пламъците обаче не стихваха, особено във високата алпийска част, където силен вятър непрекъснато разпалваше огънят. Все още пожарът родължава да гори далеч от населени места.  

Директорът на ЮЗДП допусна, че стихията е причинена вследствие на човешка небрежност. „Човешка небрежност или е дело на бракониери или на пастири, нямам обяснение, защото туристическият маршрут е далеч”, коментира инж. Дамянов.

Голям пожар гори в Рила планина (СНИМКИ)

Засега пожарът в Рила е засегнал повече смрики и хвойна отколкото борове. Това е и целта на огнеборците - да държат огъня в по-високите части на планината, далеч от горските територии.

В момента друг горски пожар гори над белишкото село Горно Краище. Горски служители, пожарникари и доброволци се борят с огнената стихия високо в планината.  Вероятно тя няма да бъде овладяна тази вечер.  А борбата ще продължи и утре.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.