Как социалните мрежи промениха живота ни?

Facebook обмисля да скрие брояча за харесванията на снимки и постове, за да не влияе това на самочувствието ни. Според социалната мрежа идеята е да се защитят потребителите от завистта на другите и да се намали самоцензурата. Instagram вече тества тази нова стратегия в 7 държави, включително Канада и Бразилия, като показва на публиката само няколко имена на общи приятели, които са харесали дадена публикация вместо общия брой.

Идеята е да се предотврати тенденцията потребителите да се сравнят едни с други и евентуално да се чувства зле, ако публикациите им не получават достатъчен брой лайкове. "Когато говорим за лайковете на Facebook можем да погледнем от различни гледни точки. Ще можем да редуцираме социалния стрес. Ако аз публикавам нещо и нямам достатъчно харесвания, в този момент ще се чувствам зле спрямо себе си, т.е. става дума за психичното ни здраве", каза експертът по невербална комуникация Ина Иванова.

Facebook пуска модернизиран новинарски раздел

"Младите хора имат тази трибуна - могат да облъчват други деца, които не са толкова популярни като тях, защото нямат любопитство към популярността", заяви - доц. Михаил Околийски управляващ офиса на Световната здравна организация в България.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.