Темата коментира урологът д-р Петър Антонов

"Традиционно темата за мъжкото здраве е тема табу, докато жените са по-отворени към здравето си. Мъжете сме засегнати от заболявания на половата система. Традицията "Мовембър" започва през 1999г. в Нова Зеландия, където група младежи си пускат през ноември мустаци с цел да провокират общественото внимание на това, че мъжете също имат здравни проблеми". Това каза в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" урологът д-р Петър Антонов.

Той обясни, че в България ракът на простатната жлеза е втората по честота онкологично заболяване при мъжете. "При мъжете над 75-годишна възраст е на първо място по честота. Не е ясно какво предизвиква ракът на простатната жлеза, тъй като онкологията се развива с бързи темпове. Три са доказаните фактори в рисков аспект - повишената възраст, наследствеността и расовата принадлежност", каза още д-р Антонов.

Пускаме мустаци за повече внимание към рака на простата

По думите му веднъж на година всеки мъж трябва си прави преглед, за да излекува заболявания в начален етап. "Метастазиралият карцином е едно подмолно заболяване, което няма начални симптоми. Профилактичните прегледи, изследването на простатно-специфичният антиген, ехографията, консултациите са изключително важни", заяви д-р Антонов.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.