Той е признал вината си пред разследващите

Повдигнаха обвинение на кантонера заради тежката катастрофа край Асеновград. Служителят, който се оказа с 1.8 промила алкохол, е заплашен с затвор до 6 години. Прокуратурата удължи ареста му с още 72 часа.

Кантонерът е обвинен в причиняване на телесна повреда на 3 лица по непредпазливост в пияно състояние. Оказа се, че 60-годишният служител е изпил близо половин литър алкохол по време на нощното си дежурство.  

Влак помете кола край Асеновград, кантонерът бил пиян (ВИДЕО+СИМКИ)

След като чул известителния сигнал за идващ влак, пазачът на прелеза излязъл да спусне бариерите. Отишъл до ръчката, но не я завъртял и се върнал обратно в сградата. Това е признал самият той в писмените си показания пред полицаите.

„Сподели, че е употребил алкохол. Приготвял се за края на смяната си и да се прибира вкъщи. Разсеял се е и заради това е пропуснал да спусне бариерата. Твърди, че е употребил алкохол, както в дома си преди да застъпи на смята, така и по време на смяната. По негови думи е изпил 200 грама вкъщи и 200 грама на работа”, каза наблюдаващият прокурор Венелин Савов.

60-годишният кантонер е признал вината си пред прокурора, но отказал да даде обяснения.

„Каза само, че се признава за виновен и съжалява за случилото се. Отказва да дава обяснения, което е и негово право”, добави Савов.

Служителят Кирил Македонски от 13-години работи в железниците. Досега не е бил наказван,твърдят колегите му. 

От Националната компания „Железопътна инфраструктура” обясниха, че ще засилят проверките на служителите им за употреба на алкохол по време на работа.

„Това категорично не е практика наши служители да идват пияни на работа. Въпросният служител ще бъде освободен от длъжност, уволнен”, коментира Георги Вардев от НКЖИ, поделение „Управление на влаковете” в Пловдив.

Машинистът на влака е видял, че бариерите са вдигнати. Не спрял, защото помислил, че има технически проблем и пазачът на прелеза е обезопасил мястото със забранителни табели, както се случвало вече няколко пъти. 

Влак удари мъж край Благоевград (СНИМКИ)

Близките на пострадалите ще съдят НКЖИ за инцидента. В смачкания автомобил са пътували двама братя и техен братовчед, който е шофирал. Единият от пострадалите все още е в кома и продължава да се бори за живота си. Другите двама са с множество наранявания, но състоянието им е стабилно.

Шофьорите, които преминават с риск през натоварения прелез, поискаха вместо на ръчен режим, бариерите да се спускат автоматично.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.