По думите му винаги сме били надежден и предвидим партньор на Балканите

„България винаги трябва да е нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно. Винаги сме били надежден и предвидим партньор на Балканите”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” финансовият министър Владислав Горанов.

На въпрос дали е възможно партньорите ни да не смятат Турция за надежден партньор на НАТО и да искат да се изнесат към Варна, Горанов отговори: „Те не са възхитени от това че НАТО-вска Турция купува модерни, опасни ракетни установки - това е най-меката позиция, която съм чувал от американска страна", каза Горанов. 

Той обясни какво ще представлява кординационият център във Варна.

„Координационният логистичен център ще ръководи всички учения, които се провеждат под НАТО-вски флаг. Там ще има комуникационна техника и оборудване, свързано с планирането и провеждането на ученията в Черно море. И сега има военни обекти на територията на Варна, става въпрос само за логистика”, поясни Горанов.

Финансовият министър бе част от делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в САЩ за среща с американския президент Доналд Тръмп. 

Срещата Борисов - Тръмп завърши със споразумение за партньорство

Той коментира снимката, на която се вижда как Каракачанов си носи сам куфара и е по дънки, а не в официален костюм. Фотосът предизвика множество коментари в социалните мрежи. 

„Няма кой да ни носи куфарите. Багажът се натоварва от правителствения протокол в самолета, после се сваля и се откарва до хотела. Става въпрос за ръчен багаж, който вицепремиерът Каракачанов можеше да остави в самолета. Придава се твърде голямо значение на станалото. Този случай не трябва да е в основата на дебата за срещата във Вашингтон. Каракачанов трябваше да изчака и да слезем първо министрите, които бяха костюмирани, за да не привлича такова внимание. След толкова часове полет човек се колебае как най-добре да си организира слизането", каза още Горанов.

Финансовият министър коментира и трагедията в „Пирогов”. „Инцидентът е изключително неприятен. Надявам се да се установи причината. Последните години доста средства бяха инвестирани в болницата. Ако има допусната техническа грешка, тя трябва да бъде отстранена. Подобен инцидент е нелеп”, заключи Горанов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.