Това съобщават от МОСВ

Извънредна проверка на екоминистерството установи нарушения при запълването на язовир „Студена“.

Експерти са открили, че водата за Перник е била отклонявана към Радомир.

При извършения оглед на водоизточник „Врелото“ станало ясно, че малка част от водата се отвежда към язовира. А тръба от шахта пренасочва количества към помпената станция, която снабдява Радомир.

От екоминистерството подчертават, че подобна схема е позволена само при аварийна ситуация. И допълниха, че ще изпратят писмо до прокуратурата, която да направи проверка по случая.

"По заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов на 29.11.2019 беше извършена извънредна проверка на язовир „Студена“ от представители на МОСВ, експерти от Басейнова дирекция „Източно беломорски район“ и община Перник", казват от МОСВ.

Проверката е във връзка с информация от Областния управител на област Перник за отклоняване на води за язовира. При извършения оглед на водоизточник „Врелото“- един от водоизточниците, захранващи язовир „Студена“, е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовир „Студена“. От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция „Крапец“ и водоснабдява град Радомир. Тази схема на подаване на вода към град Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.