Владимир Тодоров помага на мечките да оцелеят

Нашият герой не преследва мечките за да ги убива, а ги упоява и ги изследва, за да помага на този уникален животински вид да оцелее. Той се казва Владимир Тодоров – ловецът на мечки.

Пари от държавата за такива цели няма, няма и достатъчно обучени хора, които да помагат при конфликт между хора и мечки. Владо се явява абсолютно доброволно, без да получава допълнителни средства за това.

„На сметката си имам 15 мечки, но всичките бяха живи. Аз не ги убивам, а ги упоявам. Отговорни при възникване на проблем с мечки в България са институциите, но ако тя трябва да бъде упоена се стига до мен”, разказва Владимир

Този път Владимир отива в гората по сигнал за малко мече, което се разхожда само в околностите на града. Най-вероятно става дума за бракониерски отстреляна майка и осиротяло малко.

„Като бях малък имах интерес към природата. Съвсем случайно един преподавател в университета ми разказа за организация, която се занимава с мечките.  Оказа се, че поради ред причини аз останах единствения човек занимаващ се с тази дейност. Няма институция, която да е отговорна и да дава пари за тези цели. Аз съм дошъл да правя това с пари назаем”, обясни Владимир.

Годишно може да се говори за около 80 незаконно убити мечки,  което е много сериозна бройка предвид сериозните наказания. Няма обаче нито едно реализирано такова, казва Владо.

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.