Той все още не е завършен, но вече провокира въпроси

Възможно ли е указателни плочки за незрящи да се използват за украса, вместо за помощ на хората със зрителни увреждания? Ремонтът на Северния парк в София все още не е завършен, но вече провокира въпроси.

Ремонтът на Северния парк продължава вече година. При разходка в парка Иван Янев открива, че новите алеи са опасани от релефни плочи, които показват на незрящите, че предстои опасност. Липсва обаче друг елемент, водещи плочи, които да указват пътя на слепите. „Наистина започвам да си мисля, че са направени с декоративна функция, а не с функция на достъпност”, коментира той.

Деца с увреждания на международен турнир по плуване

Ремонтът трябва да приключи през лятото на 2020 година и струва 3 млн. и 200 хиляди.

„Има метална конструкция. Има и мост. А забелязвам водещите плочки продължават и под моста, което вече разсейва всякакви съмнения, че говорим за достъпност, защото няма как под моста да има незрящ човек, който да се ориентира, че отдолу има опасност и мисля, че това е доказателство, че са сложени с декоративна цел за украса”, казва Иван.

Според проектанта на парка тактилните плочи са поставени, за да предупреждават незрящите, че има промяна на терена.

„Не знам защо стоп плочките продължават и под моста, защото в проекта не е предвидено под мостовете да минават тактилните плочи, просто да не се разваля линията”, каза арх. Кирил Арнаудов – проектант.

Ако паркът остана в този си вид, разходката без придружител би била невъзможна. „Пространството е кръгло, ако нямаш водещи плочи може да се въртиш до безкрай”, смята арх. Кирил Арнаудов.

Студент адаптира безвъзмездно учебник за незрящи деца

По проект има предвидени водещи плочи. „Имаме от паркинга, който трябва да се направи, водещи ивици, които са до основното съоръжение фонтана”, посочи инж. Димитър Димов – кмет на район „Надежда”.

От Община Hадежда увериха, че все още има възможност проектът да бъде преправен, докато паркът не е готов. А незрящите продължават да търсят логиката и за други маршрути като улица „Житница” и булевардите „Искърско шосе" и „Линкълн”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook