От БАБХ ще инспектират водоеми и търговски обекти, предлагащи риба

В навечерието на Никулден инспекторите по храните атакуват магазините и щандовете за риба. Търговците, хванати в нарушение, рискуват солени глоби. Проверките започнаха от пазара „Георги Кирков“ в София. Магазините за риба там са около 5. Основното, за което инспекторите следят, е дали рибата е била замразявана и размразявана няколко пъти. А глобитге - от 1500 до 3000 лв.

СЛЕД АФРИКАНСКАТА ЧУМА: Какво свинско месо ядем?

Традиционно за Никулден за трапезата предпочитаме рибата да е прясна. За да познаем дали не ни се продава размразена риба, която е престояла с месеци, трябва да внимаваме за няколко неща.

„Тя трябва да бъде без ослузявания, с изпъкнали очи, розови хриле, гладка, с хлътнал корем. На прима виста всеки може да се ориентира и да установи, че е прясна риба, която всеки може да си купи за Никулден. Нека купуват рибата от проверени места, които са регистрирани. Предвид това, че има повишено търсене , предлагането също е повишено ”, обясни Бистра Иванова от БАБХ.

„Люспите, които са плътно прилепнали към тялото – това също е признак на прясната риба и това че коремчето не е издуто. Тази е добра”, каза д-р Галя Викьова - БАБХ

И тази година предпочитани са речните риби.Търговците казват, че цените не са променени спрямо миналия Никулден. Отново най-търсената риба е шаранът, който струва 5.50 лв. за кг, а сьомгата е с цена около 11 лева.

От Агенцията по храните припомнят, че не трябва да се купува риба от импровизирани щандове, а само от регистрирани търговски обекти. Заради голямото търсене покрай празника на тях им е позволено да продават и на открито.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook