Пациент се оплака, че шефът на кардиологичното отделение искал да му постави стентове, въпреки че сърцето му е здраво

След разследване на NOVA районната прокуратура в Пловдив започва проверка на дейността на шефа на отделението по кардиология в местната университетска болница. 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Нов скандал за поставяне на стентове на здрави хора

 

Репортерът на NOVA Васил Иванов показа как пациент обвинява доц. Иван Мануков за поставяне на грешна диагноза. Пред камерата ни мъжът разказа, че имало опит да му бъде поставен стент, без да има нужа от това.

В средата на октомври Динко Бобчев подава жалба в прокуратурата в Пловдив. „Обърнах се към д-р Мануков, когото познавам от 25 години. Имам запушване на 75 %, а не на 85  на сърцето. На сънната артерия имам разширение, а не аневризъм”, заяви пациентът Динко.

В жалбата си той твърди, че шефът на Отделението по инвазивна кардиология в местната университетска болница - доц. Иван Мануков, е искал да извърши ненужна за състоянието му манипулация.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Фалшиво ли е ТЕЛК решението на директора на пазарджишката болница?

„Искал е да му бъдат поставени 2 броя стентове - на сърцето и на сънна артерия”, поясни Атанас Илиев , говорител на Районна прокуратура – Пловдив.

Пациентът решава да потърси второ мнение. Така стига до консултации с трима специалисти - кардиолози в София.

„Те са разчели направената му коронарография и са излезли със становище, че той не се нуждае от такива стентове”, поясни Илиев.

„Ставаме свидетели на бездействието на институции, включително и  тази, която управлявам аз в дълъг период от време. Това  доведе до ситуацията, което виждаме”, каза Дечо Дечев, управител на НЗОК.

Вече тече предварителна проверка по случая. До 10 дни тя трябва да приключи и прокуратурата да излезе със становище по казуса. Освен обяснение от засегнатите страни, ще се изиска цялата медицинска документация

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook