Легендата на българския театър почина на 97-годишна възраст

Почина легендата на българския театър Стоянка Мутафова. Тя си отиде на 97-годишна възраст след продължително и тежко боледуване.

СНИМКИ НА ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА АКТРИСА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ВИЖТЕ ТУК

 

СТОЯНКА МУТАФОВА ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ОЛЕГ ПОПОВ ВИЖТЕ ТУК

Актрисата беше приета в реанимацията на Военномедицинска академия и поставена на апаратно дишане. Мутафова имаше сериозни здравословни проблеми през последните 5 месеца.

В памет на актрисата в Сатиричния театър ще има стол с нейното име. 

 

 

 

Голямата ни актриса е родена на 2 февруари 1922 г. в София. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. След това завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г.. След това играе на сцената на Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас.В края на октомври се наложи да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха временно да я стабилизират.

България се сбогува с Госпожа Стихийно бедствие

 

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

 

От 1 ноември 2017 г. пътува в цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, с която провежда творчески срещи и представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое“. Гостува с книгата си в градове из цялата страна. По време на националното турне получава близо 20 почетни знака, някои от които в градовете Левски, Трявна, Поморие, Бургас, Пловдив, Асеновград.На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“. 

На 2 февруари 2019 г. Мутафова отбеляза своите 70 години на сцена и 97-мия си рожден ден в Зала 1 на НДК.

Стоянка Мутафова има три брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер. След сватбата двамата отиват да живеят във Виена, а после се местят в Прага. Там Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

 

Вторият ѝ съпруг е Леонид Грубешлиев, журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария Грубешлиева (Муки).

Третият съпруг на Мутафова е артистът Нейчо Попов. За него тя казва, че е любовта на живота ѝ. За първи път се виждат в Народния театър, където тя започва да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ. Двамата са заедно до смъртта му през 1974 г.

Хиляди българи се прощават със Стоянка Мутафова - в театъра и в социалните мрежи. Споменът за нея ще остане завинаги и в Сатиричния театър, чийто съосновател е актрисата.  „Идва тя на представление, вече последните години и аз стоя пред театъра. Идва с едно такси, слиза от него и куца, едвам ходи. Викам "Стояно, как ще играеш бе?! Какво ще правиш горе?!". Отговори ми "Славчо, много съм зле, много ме болят краката! Не знам какво ще правя!". Не можеш да я спреш, От сцената й идваха сили”, коментира актьорът Славчо Пеев.

В памет и почит към Стоянка Мутафова в залата на голяма сцена на институцията ще бъде кръстен стол на нейно име. както вече има и на други основатели и вдъхновители на театъра. „Този театър е свързан с такива личности като нея и за съжаление. Един по един те вече не са между нас. Стените помнят този човек”, каза Красимир Куцупаров.

„Всички я наричат "кака", защото тя винаги е била най-голямата и най-властната, и най-мощната. Преди всяко представление отивах в нейната гримьорна и репетирахме. Това ми беше по-интересно от самото представление”, разказа директорът на културната институция Калин Сърменов.

Билетите за местата, кръстени на някои от основателите и вдъхновителите на Сатиричния театър, са по-различни. Към тях има допълнителна информация. Защото паметта се възпитава. „Тя беше толкова емоционално мощна, че е трудно някой да я забрави. Въпреки че динамиката, в която живеем, много лесно нещата се сменят, забравят се, идват нови, затова смятам и вярвам, че наше задължение е да пазим историята и да създаваме причинно-следствени връзки - тези хора, които са били, да се превърнат в примери”, коментира Калин Сърменов.

А в парламента почетоха паметта на голямата българска актриса с минута мълчание.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стоянка Мутафова. Поклон пред паметта й!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.