Веднага след нас се нареждат Черна гора и Румъния

България е сред страните с много високо ниво на човешко развитие. Страната ни заема 52 място с резултат 0,812 в списъка от 189 държави по Индексa на човешко развитие (Human Development Index). Това се казва в Доклада за развитие на човечеството за 2019 г. на ООН. Той характеризира човешкото развитие в света въз основа на показателите за 2018 г.

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

По този показател България е сред водещите балкански държави. Преди нас са само Словения (24 място), Кипър (31 място), Гърция (32 място) и Хърватия (46 място). Веднага след нас са Черна гора и Румъния, а Турция е 59. Тези три държави също влизат в групата с много високо ниво на човешко развитие, предава БГНЕС. 

Сърбия оглави групата на втората категория държави по човешко развитие. Тя е едва на 63 място с показател 0,799.

С най-висок индекс на човешко развитие през 2019 г., както и през миналата, е Норвегия (0,954), следвана от Швейцария (0,946), Ирландия (0,943), Германия и Хонконг (по 0,939).

ЗАПАДНИ БАЛКАНИ: На конференция в Сoфия се обсъжда развитието на региона

Докладът за развитие на човечеството е независим отчет на Програмата за развитие на ООН, изготвен от водещи световни учени и експерти в областта на развитието и сътрудничеството.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.