Президентът отговори на премиера Борисов, с когото от няколко дни водят задочен спор

„В авиацията отговорност носи командирът и в своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, вертолет, нито един загинал летец или техника. Не само като командир на Военновъздушните сили, а в цялата си командирска практика – командир на звено, командир на ескадрила, командир на авиобаза.“ Така президентът Румен Радев отговори на премиера Бойко Борисов, с когото от няколко дни водят задочен спор.

Министър-председателят заяви, че по времето на Радев като главнокомандващ военновъздушните сили са падали бойни машини.

Президентът коментира и днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

„Днес получих предложението на ВСС за освобождаването на главния прокурор, предстои описаната в Конституцията процедура по издаване на указ”, каза още президентът Румен Радев.

Сотир Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Последната дума както за назначаването, така и за освобождаването на главния прокурор има президентът. Докато държавния глава не подпише указ за освобождаване на Сотир Цацаров, той е главен прокурор в оставка. Всичко това се случва само след решение на ВСС, който гласува подадената оставка.

С 20 гласа "За" Висшият съдебен съвет единодушно гласува оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор. След като в сряда за последен път той председателства Прокурорската колегия, в четвъртък Цацаров не дойде на заседанието.

 

Видео: БГНЕС

“Нещата вече са пределно ясни. Имаме указ на президента за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Имаме решение на Народното събрание за Цацаров. Безпредметно е нещата вече да се точат и влачат - нито за едната институция, според мен, нито за другата е от полза”, заяви Боян Магдалинчев.

ВСС прие оставката на Цацаров като главен прокурор (ВИДЕО)

Гешев може да встъпи в длъжност като главен прокурор на България още на 18 декември. За да го направи, той трябва да подпише клетвен лист на тържествена церемония. По традиция на нея присъства и държавният глава. 

Колкото до идеята за прокурор, който да може да разследва главния, от Висшия съдебен съвет са скептични дали промени в Закона за съдебната власт и НПК ще доведат до реални резултати.

БСП: Бяхме решили да не подкрепяме никого за КПКОНПИ

„Колебая се дали е работещо, да ви кажа, по този начин както е. Но трябва, ако се приемат и други механизми, които биха могли да гарантират независимост”, каза още Магдалинчев.

Дали законопроектът на кабинета ще претърпи промени и какво в крайна сметка ще бъде записано в него - последната дума имат депутатите.