Тя започна от щата Нов Южен Уелс

Евакуацията в Нов Южен Уелс започна. Десетки хиляди автомобили задръстиха пътищата. По бензиностанциите има недостиг на гориво, а евакуираните не са наясно кога ще могат да се върнат по домовете си. Пожарите заплашват редица населени места от Сидни, през столицата Канбера до Мелбърн в щата Виктория.

Дълги опашки от коли задръстиха магистралите за Сидни и Канбера. На бензиностанциите пък се е чака повече от час.

До момента, горските пожари  отнеха живота на 18 души, други 17 се водят за изчезнали. Изпепелени до основи са 1200 къщи.

ТРАГЕДИЯ В АВСТРАЛИЯ: Горски пожари изпепелиха цял град

"Затваряне на пътища, принудителна евакуация, отваряне на алтернативни маршрути - ще направим всичко необходимо, за да осигурим безопасността.", казва Гладис Береджиклян, премиер на Нов Южен Уелс.

Армията донесе провизии на хиляди хора, които пожарите обградиха на голям плаж край Малакута. Властите бяха критикувани, че нямат план как да им помогнат. Според офицери от армията, обаче, някои отхората на плажа не искат да бъдат евакуирани и живеят в джипове и каравани. Днес бяха извозени около 500 от желаещите да напуснат.

„Може да отнеме няколко седмици да помогнем на всички. Възползваме се от всяка възможност да изведем хората от плажа. Засега ги извозваме по вода.", обясни Крис Стивънсън, служба за извънредните ситуации на щат Виктория.

Проблем имат и жителите на столицата. Димът превърна Канбера в града с най-мръсен въздух в света днес.

"Чувствам дразнене в носа и устата и започнах да ходя с маска”, разказват минувачи.

Има притеснения и за големия брой изчезнали. Поне 17 души са в неизвестност, като не е ясно дали са загинали или само не успяват да се свържат с близки и познати.

А колко са големи пожарите в Австралия, усетиха дори в Нова Зеландия. Снегът на този глетчер на Южния остров стана жълт от пепел от пожарите. Разстоянието от връх Кук до пожарите е над 2000 километра, проблизително колкото от София до Лондон.

НОВА ГОРЕЩА ВЪЛНА В АВСТРАЛИЯ: Високите температури затрудняват борбата с пожарите (ВИДЕО)