Това заяви кметът на община Сухиндол Пламен Чернев

Прокуратурата и социалното министерство започнаха проверка в дома за хора с деменция край Сухиндол. Там има 24 смъртни случая само за една година. Това на практика са една трета от пациентите в дома. Информацията изнесе омбудсманът Диана Ковачева. Тревожните данни дадоха повод да се заговори за ново Могилино.

„Много държа да покажа доклада на омбудсмана за 2013 година. В него в 8 точки са направени предписания към дома. Само едно от тях не е изпълнено. Работим по въпроса, но сами разбирате, че такава голяма реконструкция и модернизация не може да бъде извършена със собствени средства”, това заяви в ефира на „Здравей, България” директорката на дома Вера Дукова.

Прокуратурата обявява резултатите от проверката в дома за хора с деменция

„Стреснахме цяла България, твърдението „ново Могилино” е пресилено. 30 години се грижим за хората денем и нощем. Медицинско обслужване, лекари, специалисти – всичко, каквото е необходимо, ние сме го направили. Има проекти, през 2008 година е направен, но не беше одобрен.  От тогава търсим възможности за финансиране. Говорихме с министър Сачева, имаме нейното разбиране, че въпросът ще бъде решен. Трябва да се направят по нов начин нещата, защото всяка реконструкция ще бъде безсмислено. Ще трябва да се направят центрове от защитен тип. Търсим подходящо място. Ще започнем работа по този въпрос още от другата седмица. Държавата и ние ще направим всичко възможно тези хора да имат нормални условия за живот”,  категоричен е кметът на общината Пламен Чернев.

„Високата смъртност се дължи на това, че хората пристигат с много тежки заболявания, в много тежко състояние. Не са обгрижвани до момента на пристигането си при нас. Възрастовата граница е много висока. В тези 24 случая, 5 човека са на възраст над 90 години. Цифрата не е малка, но говорим за възрастни хора в много тежко състояние. Джипито е едно, което обслужва всички потребители тук”, разказа още Дукова.

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора с деменция

„Състоянието им е изключително тежко. От тези 24 починали, 19 са на възраст между 78 до 99 години.Карат ги в изключително тежко състояние. Карат ги на носилка, със система и ние трябва да се грижим за тях. Изписани от болница и ги карат тук. Има хора, дошли от улицата. Медицинското обслужване е на ниво, но това не е болница”, каза д-р Йорданов.

Още по темата гледайте във видеото