Хората настояват за промяна в закона и за справедливи присъди

Напрежение в Галиче след жестокото убийство на 18-годишно момиче. Местните жители се събраха на протест с искане за промяна в закона и доживотна присъда за Аксел, който призна, че е убил Андреа.

„Хората са съпричастни  с болката ми. Детето ми беше убито по най-бруталния начин. Ако нямах друго дете, нямаше да искам да живея. Трябваше да работя в чужбина, за да ги издържам. Държавата гони хората. Тук няма сигурност”, каза в ефира на „Здравей, България” бащата на убитото дете. Той допълни, че всеки ден се е чувал с детето си по телефона. „Андреа не е имала никакви отношения с Аксел. Всички го знаят какъв е. Той е психически недобре”, каза още бащата на Андреа. По думите му момичето е имало приятел, който също е в тежко състояние след случилото се.

Откриха важна улика, свързана с убийството в Галиче

Аксел е криминално проявен. Преди година той пребил жестоко жител на Галиче с камъни.  

„Битият е с леки психически отклонения, но е безобиден. Обадих се на кмета. Полицията веднага дойде и го отведоха. Имам 4 внучки и се страхувам какво може да стане, ако излезе на свобода”, каза Веселин.

12 години затвор грозят задържания за убийството на Андреа в Галиче

 

Според местните цялото семейство на Аксел е опасно. „Баща му е същият. Насилвал е майка му. След 10 години убиецът на Андреа ще излезе на свобода, ще създаде семейство и ще го възпита по същия начин. Ще има още почернени семейства”, споделиха жителите на Галиче. В селото се говори, че по-малкият брат на Аксел му е помогнал да прикрие престъплението.

Откриха момиче с прерязано гърло (СНИМКИ)

Темата с тежките престъпления, извършени от деца, коментира и социалният антрополог Харалан Александров.

„Това дете да убие дете е възможно, когато няма възпитание, отглеждане. Няма ги родителите, няма го добрият пример. Обикновено такива хора още като деца бият животни, нападат съучениците си. Тоест, от ранна детска възраст може да разберем дали детето има подобни наклонности ”, заяви Александров.

 

 

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев ще предложи непълнолетието да не е условие за намаляване на наказанието при тежки престъпления. Манев иска да започнат консултации в парламента за промяна на Наказателния кодекс.

„Идеята, която ще предложа и защитавам, е да налага наказанието според резултатите от психологическата експертиза. Тоест да не е предусловие това, че ако не си навършил 18 г., задължително ще ти бъде редуцирано наказанието”, заяви Маноил Манев.

Репортери: Румяна Попова, Георги Манев

Повече гледайте във видеоматериалите.