Това се твърди в резолюция, внесена в Сената на САЩ

Иранският генерал Касем Солеймани, който бе убит от Съединените щати, е планирал атаки в България, Германия, Босна, Кения, Бахрейн и Турция, пише сръбското издание на Би Би Си, цитирано от БГНЕС.

Една седмица след убийството на генерала - лидер на Иранската революционна гвардия, в Сената на САЩ е внесена резолюция, „за да се отдаде почит на членовете на американската военна и разузнавателна общност, които изпълниха мисията, убивайки Касем Солеймани“.

Иран ще съди Тръмп заради убийството на Солеймани

В резолюцията се казва, че Сюлеймани е планирал атаки в Германия, Босна, България, Кения, Бахрейн и Турция.

Иранският генерал бе свързан от анализатори и с атентата на летище "Сарафово", при който загинаха 7 души, а 35 бяха ранени. В ефира на "Здравей, България" вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова заяви, че тогава е пренесла физическите доказателства за съпричастие от Канада през Америка до България. Но не знаела дали Солеймани има общо.

Има ли заплаха за България след военните удари между САЩ и Иран?

В заключението на документа се посочва, че „борбата срещу Иранската републиканска гвардия, подразделението „Кудс“ и всички организации, свързани с тях, представляващи заплаха за националната сигурност на САЩ, ще продължи“.

Касем Сюлеймани бе убит от американските военни в Ирак чрез нападение на дрон. Оглавяваната от него структура е планирана атаки срещу американски граждани.

Как убийството на генерал Солеймани ще пренареди световната история?

Той е отговорен и за терористичните атаки в Ирак и Афганистан, в които стотици американски граждани са загубили живота си, пише изданието.