Предстои ли Трета световна война?

Убийството на иранския върховен военен командир Касем Солеймани при въздушен рейд на международното летище в Багдад стана повод за нови страхове от предстояща война между Иран и Съединените щати. Американският президент Доналд Тръмп разпореди удара без санкция на Конгреса. 

През седмицата Иран отговори като изстреля дузина балистични ракети срещу американските военни бази в Ирак. Часове по-късно полет на украинските международни авиолинии катастрофира на излитане от международното летище в Техеран. Иран призна, че самолета е свален по грешка.

Цветлин Йовчев: Напрежението в Близкия изток може да доведе до нова мигрантска вълна

Купчина разтопен метал. Това остана от колата, в която е бил влиятелният генерал Касем Солеймани след заповядания от Доналд Тръмп удар. Покушението е без аналог от години. Директно отстраняване на високопоставен служител, за което президентът на Съединените щати открито признава, че лично е разпоредил.

Генералът беше влиятелна фигура в Иран. Определян като основен стратег на военните операции на страната зад граница. Смятан за втория човек в режима. Американците го нарекоха терорист и казаха, че света е по-добро място без него.

 „Армията на Съединените щати проведе безупречен удар и сложи край на действията на главатаря на терористите, избили хиляди хора по целия свят", заяви Доналд Тръмп.

А режимът в Иран нарече генерала мъченик. Ковчегът му обиколи светите за шиитите места в Ирак. Истинско море от хора посрещна останките на Солеймани в Иран. Всеки ден траурните шествия се предаваха по телевизията. Във всеки град имаше толкова много хора, че краят на множеството не се виждаше.

„Семействата на американските войници, които са замесени в жестоките войни в Сирия, Ливан, Ирак, Афганистан, Йемен - нека чакат новината за смъртта на своите синове", каза дъщерята на Касем Солеймани Зейнаб Солеймани.

Всички тези закани, гневът на милионите, които изпълниха улици и площади, караха много хора да се питат ще има ли война. Пет дни след смъртта на Касем Солеймани, Иран атакува с десетки ракети по военни бази на Съединените щати в Ирак.

 „Атаките едва сега започват. Както каза нашият лидер, те ни удрят веднъж, ние ще ги ударим 10 пъти", каза Мохамед, студент от Техеран.

Протест срещу властта в Иран (ВИДЕО+СНИМКИ)

Но засега се оказва, че не е точно така. Ударите бяха насочени към бази, където по-трудно биха отнели човешки животи. Иракчани снимаха корпусите на неизбухнали ракети. Източници от американската армия казаха, че явно Иран не е искал повече от това. А западните медии директно питаха - нарочно ли пропуснаха иранците?

„Всичките ни войници са в безопасност, а базите ни понесоха минимални щети", поясни Тръмп.

За съжаление, иранците не пропуснаха в друг случай. Зенитна батарея край Техеран по погрешка удари пътнически самолет на украинска компания. Загинаха 176 души - по ирония, най-вече иранци. Косвени жертви на един конфликт, с който нямаха нищо общо.

И този път, народният гняв е насочен към своите. Хиляди се събраха в Техеран да искат сметка на управляващите за безсмислената смърт на роднини и познати. Много от тях късаха снимки с лика на Солеймани и искаха смяна на властта.