Според зам.-председателя на ПГ на БСП новият екоминистър няма общо с околната среда и водите

“Димитров няма нищо общо с околната среда и водите. Никога не е имал. Става министър на това ведомство в много тежка криза, оставила стотици хиляди без вода. Днес Перник е и обгазен. Нямахме никаква причина да подкрепим тази кандидатура. Още повече, че това е 9-тата смяна в този кабинет и нито една от тях не се е увенчала с качествена промяна в политиката, за да кажем, че е било за добро". Това заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" зам.-председателят на ПГ на БСП и член на Изпълнителното бюро – Крум Зарков.

ОФИЦИАЛНО: Емил Димитров–Ревизоро е новият екоминистър

„Да не бъдем наивни. Димитров се озовава на този пост вследствие на криза в коалиция. Тя е породена от провал в политиката, от арест на действащ министър. Димитров се оказва човека, който е изгоден в момента и може да закрепи управляващата коалиция. Този избор нямаше нищо общо с решаване на проблемите. Той решава само един въпрос – как да се запази мнозинство, за да изкарат мандата си. Хубаво, ще изкарате мандата, но защо? Ще направите ли най-сетне някаква реформа? Ще успеете ли да решите кризата, която сте предизвикали със собствените си дейности? На тези въпроси не получихме отговор. Още повече, че от управляващото мнозинство и от най-голямата партия никой, освен един депутат, не взе думата, за да защити кандидатурата на Емил Димитров. Вчера след Коалиционния съвет, излязоха само хора от „Обединени патриоти”. ГЕРБ сякаш се крият от тази кандидатура", смята социалистът.

Кой как ще гласува в пленарната зала номинацията за нов екоминистър?

"Няма да повтаряме дебата. Оставката на Нено Димов би била акт на поемане на политическа отговорност, ако тя беше изразена по следния начин - Нено Димов подава оставка, защото не се справя със сектора. Това далеч не беше така. Той подаде оставка, защото беше арестуван. Преди да бъде отведен за разпит и задържан, неговите колеги, както и хора от управляващото мнозинство, го защитаваха. За каква политическа отговорност говорим тогава. Има прекия въпрос за виновността за водната криза в Перник. Виновност не в наказателно-правния смисъл, за това има съд, който ще реши дали е виновен Нено Димов или не. В управленския смисъл вече е ясно, че е имало достатъчно индикации, месеци наред, че водата стига до критични нива и въпреки това не са предприети действия да бъдат ограничени определени потребления. Тук има очевидна управленска грешка на МОСВ и за това се носи отговорност", каза още Зарков.

Целият разговор с Крум Зарков гледайте във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си