Номинацията му беше гласувана и одобрена от депутатите в пленарна зала

Емил Димитров – Ревизоро е новият министър на околната среда и водите. Номинацията му беше гласувана от депутатите на първото за годината заседание на парламента. "За" гласуваха 111 народни представители, а "против" бяха 96 депутати. Нямаше въздържали се.Малко по-рано народните представители приеха и оставката на Нено Димов.

В първите минути след клетвата си като министър тойзаяви готовност да носи политическа отговорност за действията си и да започне работа по проблема с кризата с водата в Перник. Покани в екипа си Ивелина Василева, която беше екоминистър в кабинета Борисов 2.

 

 

 

Емил Димитров-Ревизоро влизал в екоминистерството с ясната нагласа, че поема ведомството в момент на тежка криза. "Не мога три години да работя в дадена посока и да кажа – добре ми е в парламента. Наистина ми е добре. Аз не искам да си тръгвам от вас, но така се налага. Аз ще бъда администратор- искам така да ме разберете. Аз ще администрирам процеса в министерството, ще възлагам задачи и ще търся персонална отговорност. Не отивам с намерението да бъда метла", коментира той.

ГЕРБ и Патриотите предлагат Емил Димитров-Ревизоро за нов екоминистър

Новият министър на околната среда и водите Емил Димитров ще заложи на контрола и експертния потенциал в министерството. След като положи клетва като министър, Емил Димитров отговори на критиките на опозицията за липсата му на експертиза в този сектор. Той припомни биографията си и добрата съвместна работа с министри от различни политически партии.

„На практика съм постигнал всичко - голяма част от сенчестия бизнес съм го поставил на светло, каза Димитров по повод управляваната от него Агенция „Митници". Той бе категоричен, че трябва да има засилен и рестриктивен контрол по отношение на вноса на отпадъци.

Димитров обеща, че преди важни решения ще се консултира с експерти. Новият министър благодари на всички народни представители, че през последните пет години, са работили заедно. 

 

 

Емил Димитров бе председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции в парламента. „Много добре ми е тук, много добре се разбирам с вас и ще ми липсвате много”, обърна се той към колегите си депутати. „Аз не искам да си тръгвам от вас, но така се налага”, каза Димитров.

 

 

 

„Не отивам с намерение да бъда метла, каквато и да било - синя, червена, жълта. Искам да се справя добре. Искам, ако може, мандатът да мине нормално, искам да има резултат и да помогна на всичките колеги, които вече са ангажирани с кризата в Перник. Ще ми се да обиколя цялата страна, за да видя язовирите, за които министерството, за които аз в качеството си на министър ще отговарям", добави Димитров.

„Постът, който заемах до преди секунди е много по-голям от този на министър. Поне така е по Конституция. Да казва някой, че аз отивам да се натискам за друг пост или каквото и да е било, мисля, че не би било редно. Това е и една от причините да се чудя как да предложа на един от членовете на ГЕРБ, бивш министър на екологията, да дойде и да помага”, каза Емил Димитров-Ревизоро.

„Ще направя всичко възможно да вляза много бързо в управлението на министерството. Ще изпълнявам програмата на управляващото мнозинство”, каза Димитров. Новият екоминистър обеща работа с всички и благодари с думите: „Оставам приятел с всички".

Емил Димитров-Ревизоро: Поемам поста, за да не падне правителството

Дебатът по избора му премина с взаимни обвинения между управляващи и опозиция от кризата в Перник до това колко компетентен е Димитров, за да заеме този пост.

„Колеги от ВМРО, най-добрият ви специалист от екоресора е в ареста”, коментира Пламен Христов от ВОЛЯ.

„Наскоро стана известна една творба на Маурицио Каталан, която представлява банан, залепен с тиксо за стената. Нарича се комик. Така вие сътворихте същия шедьовър, но в политиката”, посочи Кристиан Вигенин от БСП.

„Емил Димитров има безспорни качества да бъде министър”, заяви Красимир Богданов от  ВМРО.

„Тази 9-та поредна оставка е породена от някаква криза. Министерски съвет се е превърнал в център за управление на кризи. Кризите, които консумира българското общество са категорично от ваши действия и бездействия”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Той може през следващите месеци да влезе с летящ старт, да се опита да види тези пробойни и с помощта на мнозинството, те моментално да бъдат спрени”, коментира от парламентарната трибуна Александър Ненков от ГЕРБ.

Кой как ще гласува в пленарната зала номинацията за нов екоминистър?

Емил Димитров държеше да вземе думата още в пленарната зала, за да даде обяснение и да запознае депутатите със своята кариера до този момент. Той отхвърли твърденията, че не е ходил в Перник и заяви, че е роден и е живя там, а не е ходил на язовирната стена, за да „не трупа рейтинг на гърба на хората, които от няколко месеца живеят с воден режим”.

По информация на NOVA Емил Димитров-Ревизоро е провел среща с председателя на парламента Цвета Караянчева.