Коефициентът на раждаемост е най-ниският от 1949 г.

Краят на „политиката за едно дете“ не можа да спре намаляващата раждаемост в страната, съобщи Би Би Си. Нивото на раждаемостта е спаднало до най-ниското си ниво от създаването на Китайската народна република преди 70 години - въпреки премахването на „политиката за едно дете“, предаде БГНЕС.

Коефициентът на раждаемост е 10,48 на хиляда през 2019 г. - най-ниският от 1949 г., съобщи Националното статистическо бюро. Броят на бебетата, родени през 2019 г., спадна с 580 000 до 14,65 милиона. Раждаемостта в страната намалява от години и това е предизвикателство пред втората най-голяма икономика в света.

Китай призовава гражданите си да имат повече от едно дете

Въпреки намаляването на раждаемостта, населението на Китай достигна 1,4 милиарда през 2019 г., съобщи още статистическото бюро. Смъртността през 2019 г. е била 7,14 на хиляда - което води до "естествен прираст" от 3,34%.

През 1979 г. китайското правителство въведе общонационална „политика за едно дете“ - с различни изключения - за забавяне на растежа на населението. Семействата, нарушили правилото бяха изправени пред глоби, загуба на работа и понякога принудителни аборти.

Но политиката е обвинявана за тежкия дисбаланс между половете - мъжете все още надхвърлят жените с повече от 30 милиона, сочат данните за 2019 г. През 2015 г. правителството прекрати „политиката за едно дете” и позволи на двойките да имат две деца.

Раждаемостта в Китай спада

Но тази реформа не успя да обърне спадащата раждаемост в страната. Експертите казват, че това е така, защото облекчаването на политиката не беше придружено с други важни промени, които подкрепят семействата: парична подкрепа за отглеждане на деца и увеличен отпуск по майчинство.

Повечето хора всъщност не могат да си позволят повече от едно дете, казват анализатори.