Предложенията са на правителството

Нови мерки за борба с фиктивните болнични. Предложенията са на правителството.

Част от мерките са личните лекари да имат право да издават до 7 дни непрекъснат болничен, а не 14 дни както е в момента. Предлага се да се намали и продължителността на временната неработоспособност, определяна от лекарските комисии - от 30 на 20 дни еднократно.

Заложени са и санкции - ако лекарска комисия докаже, че съответният човек не е действително болен. В такъв случай болничният се отменя, а лекарят, който го е издал, ще бъде глобяван.

За бизнеса една от идеите е, ако работодателят има сключен договор с лечебно заведение, да може да изпраща на повторен преглед болния служител, при съмнение, че здравословното му състояние не е отразено адекватно.

Предлагат нови мерки за борба с фиктивните болнични

И още граничните органи да информират НОИ, когато дадено лице напуска територията на страната, по време на болничен.

20 дни годишно са твърде малко, особено когато си майка на две деца, които боледуват често- разказва Ирена Димитрова.

„В този сезон поне през 2 седмици сме пред кабинета на доктора, вирусите са доста. В един момент дори да се опиташ да си ползваш отпуската от работа, работодателят вдига ръце и ти посочва вратата”, разказва тя.

А 7 дни не са достатъчни за лечение на някои болести, смята личният лекар на Ирена - д-р Гергана Николова.

Ефективни ли ще бъдат промените в издаването на болнични?

„Една пневмония няма да отзвучи за 7 дни, може да отзвучи за 10, след 7-мия ден трябва да ходи на лекарска комисия, за да му се удължи болничния. Трябва да се вземе решение за порочните практики, без това да нарушава правата лечението и да въвежда пациентите в допълнителни затруднения, не бива покрай мокрото да гори и сухото трябва да се оптимизира срокът – да не е 7, а да са 10”, обясни лекарката.

А това, че работодателите са включени в контрола, било добра идея.

Колко болнични листове са взети около Коледа и Нова година?

„Някои от тях сме предлагали и ние – завишен контрол, участие на осигурителите в целия процес. Да се предвиди дисциплинарно наказание за отмяна на болничния лист например, това ще препятства злоупотребата. Контролът такъв, какъвто го познаваме, е вътрешно ведомствен”, обясни Ивелин Желязков от АИКБ.

Синдикатите пък смятат за възмутителна мярката болничният лист да се подписва  и от лекар, с който работодателят има сключен договор, защото така не можело да се разчита на обективност.

Анализът показвал и, че ръстът на болничните не е от злоупотреба на работници, а схващането, че осигурените лица използват болничния за "сливане на празнични дни" - също не се потвърждава.

Мерките ще бъдат обсъдени в  едномесечен срок в Националния съвет за тристранно сътрудничество.