Социалният министър обясни, че предстои закриване на домовете за хора с деменция

"Социалната система е система от хора за хора. В Пловдив има сериозни пропуски в професионално и в етично отношение. Надявам се виновните да бъдат наказани". Това каза пред журналисти социалният министър Деница Сачева след заседание на ресорната парламентарна комисия, предаде БГНЕС.

"Имам предвид това, че са нарушавани права на хора, които са ползватели на услугата и, че отношението, на което всички станахме свидетели от записите, е абсолютно недопустимо за служител на подобна институция“, посочи министърът.

Преди няколко дни излъченият репортаж на NOVA показа бруталното отношение на персонала към пациентите. В репортажа на Вероника Димитрова бяха показани свидетелства и аудиозаписи, според които възрастни хора са били унижавани и дори бити от служители на дома.

Проверка започна и на 3 януари тази година след сигнал на обмудсмана Диана Ковачева за лоши санитарно-битови условия и за високата смъртност в дома в Горско Косово.  

Сачева коментира, че двата случая, с които е започнала 2020 г. са различни и показват какви са проблемите. „В Горско Косово има много тежки битови условия и персонал, който има нужда от допълнителна квалификация, но е добросъвестен. Докато в центъра в Пловдив виждаме, че имаме нова услуга, битовите условия не са проблем, но там работят хора, които не са подходящи за тази работа. Това са проблеми, с които трябва да работим в следващите години и най-вече да говорим за кадрите в системата на социалните услуги и социалното подпомагане, защото социалната система е система от хора за хора“, посочи социалният министър.

СЛЕД РАЗКРИТИЯТА НА NOVA: Какво следва за „Дома на ужасите” в Пловдив?

Тя отчете и факта, че кадровият проблем е сериозен в сферата на социалните услуги. Според Сачева това може да бъде преодоляно с изработването на визия за подобряване на състоянието на пазара на труда за кадри в социалната система, в която липсват медицински сестри и социални работници.

МВР не откри данни за престъпления в дома в Горско Косово

„Това може да постигнем с изработването на стратегия за възнагражденията на тези хора и възможности за тяхното кариерно развитие. Част от отговорите са заложени и в Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила. В него се предвижда стандарт за социалните работници и тяхното кариерно развитие. Друга мярка, която предстои е да започнем разговори с МОН по отношение на професионалното образование на кадри в социалния сектор и с ректорите на висшите учебни заведения, където се преподават специалности, свързани със социални дейности, за да има повече хора в системата“, обясни социалният министър.

Сачева обяви, че в началото на февруари ще се срещне с директорите на центрове и домовете за хора с деменция, както и че предстои закриване на домовете за хора с деменция. „Сроковете са до 2035 г., защото преди това трябва да бъдат изградени центровете за настаняване от семеен тип, но тези които са в най-тежко състояние се очаква да бъдат закрити до 2025 г.“, уточни тя.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си