Разчетите на ВиК дружеството показват, че при този воден режим, Перник ще има вода до април

"Има риск от хепатит, който може да плъзне в града, заради липсата на вода. От Министерството на здравеопазването казват, че опасността се появява, когато са нарушени водоподаването и хигиенните навици на хората". Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров в студиото на "Здравей, България". 

„Риск от санитарно-хигиенна гледна точка винаги има. Ние имахме два много тежки инцидента заради смесване на мръсните с чистите води. Водопреносната ни система е изключително амортизирана”, добави Владимиров.

Решаващ ден за водната криза в Перник

„Aз казах, че е нормално хората да са гневни, защото имаме обективно несвършена работа. Обсъждаха се много варианти, но за съжаление, не увеличихме притока към яз. "Студена", каза още кметът.

Той посочи, че част от заведенията в града са снабдени с хидрофорни системи, за да предоставят удобства на клиентите си, а други разполагали само с бидони вода.

„Разчетите на ВиК дружеството показват, че при този воден режим, Перник ще има вода до април месец. За следващите десет дни вода ще се взима от водоземната кула, а след това - от основната тръба”, обясни Владимиров.

По отношение на готвения протест от перничани в София, кметът заяви: „Един кмет няма място на протеста. Нормално е гражданите да са гневни, защото те са поставени пред огромно изпитание вече месеци наред”.

„Аз не съм съдник, но моят пост предполага предприемането на определени действия, каквито и направих, сезирайки прокуратурата. Сигурен съм, че тя ще влезе в дълбочина в проблема и ще си свърши работата”, допълва Владимиров.

Целия разговор гледайте във видеото.