Московският патриарх Кирил и Старозагорският митрополит Киприян участваха в празнично богослужение

Московският патриарх Кирил се надява, че българският народ завинаги ще запази "любовта, уважението и благодарността към руския народ" и че отношенията между Руската и Българската православна църква ще укрепнат, предаде БГНЕС.

Предстоятелят на Руската църква заяви това след празничното богоявленско богослужение в катедралния събор в Елохово, Москва, в което взе участие Старозагорският митрополит Киприян.

Руският патриарх Кирил: Вартоломей може да даде автокефалност и на Македонската църква

След службата патриарх Кирил покани българската делегация на братска трапеза, където отбеляза, че "никога и никаква сила не може да изтръгне от паметта на сърцето на руския народ любовта към българския народ".

"И мисля, че от съзнанието и паметта на най-добрите синове и дъщери на руския народ никога няма да бъде изтръгната любовта, уважението и благодарността към руския народ, който действително е дал огромни жертви, за да избави братска България от чуждоземно и иноверно иго", заяви той.

Руската църква прекъсна отношенията си с Вселенския патриарх

 "Да даде Бог нашите отношения да укрепнат, за да съдействат и за укрепването на междуправославните отношения", каза още патриарх Кирил.

Старозагорският митрополит Киприян осъществи няколкодневна визита в Москва, която включваше концерт на църковния хор при катедралния храм "Св. Николай" в Стара Загора" по покана на Московския международен дом на музиката. Визитата на българската делегация не бе отразена в официалните църковни сайтове, освен в сайта на Руското подворие у нас. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си