Той не изключва вероятността балканските лидери да се обърнат към Цариград с искане за автокефалност

Вселенският патриарх Вартоломей може да даде автокефалност и на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, така както направи с украинската църква. Това заяви патриархът на Цяла Русия и Москва Кирил в интервю за сръбския вестник „Политика“, съобщава БГНЕС.

„Украинската рецепта е съвсем проста. Вселенският патриарх си даде правото да преразглежда всеки един документ и договор, които са издадени от неговите предшественици. Така той премахна грамотата от 1686 г. за предаването на Киевската църква под юрисдикцията на Руската православна църква. Следователно няма гаранции, че няма да бъде повторен украинският сценарий и спрямо Македония и Черна гора. Македония и Черна гора са независими държави и съгласно сегашните канонични граници на Сръбската православна църква, съгласно томоса от 1922 г., Вселенската патриаршия може много лесно да ги оспори“, заяви патриарх Кирил и подчерта: „Никак не е случайно, че вселенският патриарх Вартоломей изтъкна, че това, което принадлежи на Сърбия е канонично – той умишлено не говори за Сръбската църква, а за Сърбия като държава, имайки предвид нейните днешни граници”.

Православната църква на Украйна получи своята независимост

Руският патриарх не изключва вероятността балканските лидери, както това е направил македонският премиер Зоран Заев, да се обърнат към Цариград с искане за автокефалност. „Това искане беше изпратено почти едновременно миналата година с това на украинския президент Петро Порошенко“, каза Кирил.

Припомняме, че преди изпращането на това писмо МПЦ–ОА се обърна към Българската православна църква /БПЦ/ да й бъде Църква-майка и да й съдейства за получаване на независимост. БПЦ създаде комисия начело със старозагорския митрополит Киприан, която да се занимава с този въпрос.

В Светия синод на БПЦ има писмо от вселенския патриарх Вартоломей, в което той информира, че е получил писмото от БПЦ относно македонския въпрос и го разглежда. Писмото е получено през 2018 г.

Тази година за пръв път на Великден македонски епископ летя с българската правителствена делегация до Светите земи, откъдето донесе Благодатният огън за вярващите в Македония. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.